Fostul guvernator din Fukushima acuza: „Catastrofa nucleara, provocata de imprudenta oamenilor”

Eisaku Sato, fostul guvernator al prefecturii Fukushima, a declarat intr-un interviu care a aparut in cotidianul francez „Le Monde” ca dezastrul nuclear de la Fukushima a fost provocat de neglijenta oamenilor si a acuzat si lipsa de transparenta a politicilor nucleare nipone.

El a spus ca autoritatile nipone stiau de multa vreme ca Tokyo Electric Power (Tepco) falsificase rapoartele de inspectie, insa au tinut secrete toate aceste informatii.

Eisaku Sato a fost angajat cu ani in urma intr-o disputa de proportii cu Tokyo Electric Power (Tepco), compania care exploateaza energetic centrala Fukushima.

”Nu numai Tepco este de vina pentru dezastrul de la centrala nucleara de la Fukushima, ci si autoritatile nipone. In 2002, am primit la Prefectura Fukushima un document de la Agentia japoneza pentru securitate nucleara si industriala (ASNI) prin care eram informati ca Tepco recunoscuse ca falsificase continutul raportului de inspectie privind degradarea anvelopei care protejeaza doua dintre reactoarele centralei. Aceasta informatie a fost tinuta in secret multa vreme de catre ASNI, nefiind facuta publica decat in urma cu doi ani. In tot acel timp am incercat sa atrag atentia oficial asupra pericolului ”, a declarat Eisaku Sato pentru „Le Monde”.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri