A fost inaugurat primul parc fotovoltaic din vestul tarii

La sfarsitul acestei saptamani a fost inaugurat primul parc fotovoltaic din vestul tarii, construit in localitatea Buzias, judetul Timis.

Acesta este compus din 3.800 panouri voltaice cu o putere totala instalata de 1 MW, intinse pe o suprafata de peste 19.000 mp.

Investitia apartine companiei timisorene Constructim, iar valoarea ei se ridica la 2 milioane de euro.

Compania a ales ca amplasament zona orasului Buzias deoarece terenul necesar se afla deja in proprietatea companiei si intrunea toate conditiile tehnice necesare, fiind pe deplin compatibil cu o astfel de initiativa.

„Plecand de la aceste elemente, compania a decis sa investeasca intr-un proiect cu puternic caracter ecologic – lumina solara constituie o sursa inepuizabila de energie verde, disponibila pe scara larga, care, in ciuda costurilor de productie mai ridicate, implica mult mai putine riscuri decat energia nucleara”, se arata intr-un comunicat al Constructim.

Panouri Siliken

Parcul a intrat in functiune la inceputul acestei luni, energia electrica ajungand la consumatori un urma unui contract incheiat cu Repower Furnizare Energie Romania.

Ca solutie tehnica, s-a optat pentru utilizarea panourilor marca Siliken, in detrimentul unora mai ieftine produse in China.

„Aceasta decizie a fost determinata atat de calitatea superioara si conditiile de acordarea a garantiei, cat si de dorinta de a incuraja productia autohtona de panouri fotovoltaice, acestea fiind realizate in fabrica pe care Siliken a deschis-o la inceputul anului trecut la Timisoara. Siliken a deschis fabrica de la Timisoara simtind potentialul acestei piete si anticipand o dezvoltare puternica a sectorului energiei regenerabile in Romania. Pana in prezent, toata productia de aici era destinata exportului, asadar inaugurarea parcului fotovoltaic de la Buzias reprezinta un moment-cheie in evolutia companiei, fiind primul proiect romanesc de amploare realizat cu ajutorul produselor noastre si un excelent punct de plecare pentru proiecte locale viitoare”, a declarat Salvador Falaguera Sarrias, director de productie al Siliken.

Investitiile in energie verde continua

Investitiile Constructim in domeniul energiei regenerabile sunt departe de a se fi sfarsit, a spus Cristian Bogdan, director tehnic in cadrul Constructim.

„Dupa parcul eolian de 9 MW inaugurat anul trecut la Oravita, intentionam sa dezvoltam un nou proiect bazat pe energie eoliana, in aceeasi zona, insa cu o putere totala de 12,5 MW, proiect pentru care au fost atrase si fonduri europene. In plus, sunt in curs de dezvoltare cateva proiecte bazate pe energia solara in judetul Timis, dar si proiecte de microhidrocentrale in judetul Caras Severin”.

Firma Constructim a fost infiintata in anul 1991 la Timisoara, executand pana in prezent o gama diversificata de lucrari: socio-culturale, hoteliere, agricole, industraile, locuinte, drumuri si platforme, conducte de apa, instalatii termice etc.

Siliken este o companie cu capital integral spaniol, focalizata pe energia solara si pe cercetarea in domeniul energiei regenerabile.

Gabriel Botezatu

spot_img

Ultimele știri