Finantare pentru Sistemul integrat de gestionare a deseurilor din Delta

Ministerul Mediului va finanta punerea in practica a proiectului privind realizarea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor in Delta Dunarii. Presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Victor Tarhon, a declarat ca, recent, a primit asigurari cu privire la acordarea finantarii din partea reprezentantilor Ministerului Mediului in vederea punerii in practica a proiectului al carui studiu de fezabilitate, in valoare de aproape cinci milioane de euro, a fost aprobat in urma cu circa 2 ani de consilierii judeteni, informeaza Agerpres.

"Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii se va ocupa de ce se va intampla pe platformele turistice si pe langa acestea, iar noi ne vom ocupa de intravilan. Problema va fi transportul deseurilor din localitatile din Delta in Tulcea", a spus Tarhon. In acelasi timp, guvernatorul Rezervatiei, Grigore Baboianu, a mentionat ca autoritatile locale din Delta nu dispun de infrastructura necesara rezolvarii problemei deseurilor din aceasta zona.

"Un program coerent poate rezolva in intregime problema deseurilor din Delta. Avem un caiet de sarcini pentru a externaliza operatiunea de salubrizare a domeniului public pe care il gestionam. Ne-am oprit pentru a armoniza eforturile CJ si ale Administratiei pentru a exista un program coerent de gestionare a deseurilor si aplicabil in toate localitatile din Delta", a declarat guvernatorul Rezervatiei, Grigore Baboianu.

El a mai spus ca, in prezent, autoritatile locale nu detin nici fonduri si nici infrastructura necesara in vederea solutionarii problemei deseurilor din Delta si ca armonizarea eforturilor Administratiei cu cele ale CJ va duce la sprijinirea comunitatilor. In luna martie a acestui an, CJ a aprobat constituirea Asociatiei de Dezvoltare Interjudeteana a Infrastructurii de Deseuri Menajere, decizia fiind luata in vederea realizarii unor proiecte de management integrat al deseurilor si in conformitate cu cerintele Uniunii Europene pentru acordarea finantarilor nerambursabile.

Consiliul Judetean a aprobat, in mai 2007, studiul de fezabilitate in vederea realizarii proiectului "Sistem integrat pentru gestionarea deseurilor in Delta Dunarii", acesta constand intr-o serie de masuri a caror punere in practica va duce la eliminarea deseurilor fara ca mediul si comunitatile umane sa fie afectate, reziduurile reciclabile fiind totodata valorificate. In ultimii ani, problema deseurilor din Delta Dunarii a atras atentia opiniei publice, mai multe organizatii neguvernamentale deruland campanii de salubrizare a unor zone din Delta cu sprijinul autoritatilor locale si al celor centrale.

spot_img

Ultimele știri