Exclusiv: Medicii de la Vier Pfoten salveaza de la moarte animalele de la Zoo Tripoli (VIDEO)

Cele peste 700 de animale de la gradina zoologica din Tripoli se afla de cateva zile in grija unei echipe a Vier Pfoten International, din care face parte si medicul Gabriel Ignat care, anul trecut, s-a aflat intr-o alta misiune de salvare a animalelor in Egipt. 

Gradina zoologica din Tripoli a fost abandonata, dupa ce fortele rebele s-au apropiat de zona acesteia, iar animalele au ramas in custi, fara apa si hrana.

„Timp de mai multe zile, cele 700 de animalele au ramas fara hrana, medicamente si apa, din cauza ca liniile de curent au cazut. Vaccinurile si hrana s-au alterat din cauza caldurii. Un tigru isi mancase coada de foame, insa a fost operat de o echipa de 5 medici libieni si a scapat cu viata. Dar un alt tigru, de 20 de ani, bolnav de plamani, a murit de foame”, a declarat, in exclusivitatate, pentru Green-report.ro, doctorul veterinar Gabriel Ignat.

"Animalele erau foarte stresate si unele dintre ele devenisera agresive pentru ca atat in gradina zoologica cat si in afara ei s-au dus lupte, iar tirurile armelor le-au speriat. Multi dintare angajatii gradinii zoologioce nu au putut ajunge la serviciu ca sa aiba grija de animale", a declarat, in exclusivitate pentru Green-report.ro, doctorul veterinar Amir Kahlil.

Medicul roman a mai spus ca la gradina zoologica din Tripoli se afla 50 de specii de animale care au nevoie urgenta de asistenta medicala.

Echipa care se afla la Tripoli este condusa de doctorul  Amir Kahlil, lider de proiect, care este ajutat de mai multe organizatii si de voluntari pentru a asigura hrana si asistenta medicala pentru animale. Ei au lucrat sub amenintarea gloantelor. Gradina zoologica era foarte aproape de palatul lui Gaddafi si de aceea a fost prinsa in mijlocul luptelor.

„Am facut o evaluare a tuturor animalelor pentru a determina care sunt cele mai mari prioritati si care sunt nevoile lor individuale. Animalele nu pot fugi si nu se pot refugia, sunt inchise in custi, iar suferintele lor sunt atroce”, spune doctorul  Amir Khalil.

”Am cumparat din Tripoli hrana necesara timp de o luna celor 700 de animale. Medicamentele si vaccinurile le-am luat din Tunisia si toate au costat 40.000 euro, bani platiti de Vier Pfoten”, a declarat Amir Khalil. Insa animalele din gradina zooologica au nevoie, zilnic, ca sa supravietuiasca, de aproximativ 2.000 de dolari.

Cei care vor sa ajute pot face donatii aici.

La gradina zoologica se aflau si cei noua lei ai lui Saadi, unul dintre cei trei fii ai lui Muammar Gaddafi. Acestea erau cele mai ingrijite animale de la gradina zoologica, a spus Amir Khalil.

Echipa de la Vier Pfoten intentioneaza sa se mai intoarca la Tripoli atunci cand se va deschide aeroportul si vor strange suficiente medicamente si echipamente ca sa poata ajuta animalele captive in zoo.

Medicii de la Vier Pfoten au fost prima echipa de ajutor care au ajuns la gradina zoologica din Tripoli. ”Biologii si medicii de acolo erau complet izolati de lume. Din 1986, de cand s-a deschis gradina zoologica, nu au participat la niciun fel de schimb de experienta, nu au avut echipament medical, lucrau ca acum 25 de ani si tot ce stiau invatasera lucrand pe acele animale”, a declarat pentru Green-report.ro, medicul roman Gabriel Ignat.

Echipa de interventie este insotita de Jeremy Mansfield, cea mai cunoscuta si premiata personalitate a radioului din Africa de Sud, si nepot onorific al fostului presedinte Nelson Mandela.

Veterinarii romani au salvat si camilele infometate de la Piramide

Dr.  Gabi Ignat a fost unul dintre medicii romani plecati in Egipt cu organizatia Vier Pfoten pentru a salva de la moarte sute de camile si cai care distrau turistii straini de la Piramide si care au fost lasati de moara de foame dupa declansarea revolutiei.

Camilele, caii si magarii din zona Piramidelor egiptene au ajuns sa moara de foame, plini de rani si de boli si lipsiti de orice fel de ingrijire, dupa ce revolutia iasomiei a alungat complet hoardele de vizitatori care asaltau zilnic locul. Localnicilor le-a disparut astfel singura sursa de venit, care ii ajuta sa isi hraneasca familiile si animalele.

Peste 800 de cai, o mie de camile si un numar inca necunoscut de magari au fost grav afectati de conflictele din zona si au nevoie disperata de asistenta medicala, tratament si hrana.

Foto: Mihai Vasile / Vier Pfoten

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri