EGIPT. Veterinarii romani salveaza camilele infometate de la Piramide

Dr.  Gabi Ignat este unul dintre medicii romani plecati in Egipt cu organizatia Vier Pfoten pentru a salva de la moarte sute de camile si cai care distrau turistii straini de la Piramide si care au fost lasati de moara de foame dupa declansarea revolutiei.

Camilele, caii si magarii din zona Piramidelor egiptene au ajuns sa moara de foame, plini de rani si de boli si lipsiti de orice fel de ingrijire, dupa ce revolutia iasomiei a alungat complet hoardele de vizitatori care asaltau zilnic locul. Localnicilor le-a disparut astfel singura sursa de venit, care ii ajuta sa isi hraneasca familiile si animalele.

Pana acum, peste 800 de cai, o mie de camile si un numar inca necunoscut de magari au fost grav afectati de conflictele din zona si au nevoie disperata de asistenta medicala, tratament si hrana, sustine medicul.

Asociatia de protectie a animalelor Vier Pfoten a trimis de saptamana trecuta in Egipt o echipa de salvare formata din voluntari si medici veterinari. Pana acum, acestia au oferit deja tratament pentru 500 de animale, precum si mancare pentru 1000 de cai si 400 de camile, suficienta pentru o saptamana.

Mascotele piramidelor, decimate de foame

De cand a inceput revolutia, foarte multe animale au murit de malnutritie, creand un peisaj morbid pe strazile din Cairo, unde cadavrele lor zac printre gunoaie. Animalele care au supravietuit se confrunta cu foametea si ranile dureroase.

“Egiptul avea inainte 11 milioane de turisti anual, iar acum nu mai are nici unul. In zona piramidelor sunt 40.000 de familii care traiau din turism, iar in asta erau implicate si animalele. Daca nu mai sunt turisti, localnicii nu mai au venituri si nu mai pot ingriji animalele“, a declarat pentru “Green Report“ dr. Gabi Ignat, membru al echipei de salvare Vier Pfoten.

Voluntarii romani au ajuns in Egipt in urma cu o saptamana si, intr-o prima etapa, au inceput sa acorde ajutor animalelor din zona piramidelor si din zona Luxor, aflata la cateva sute de kilometri de Giza. Ei au impartit pana acum 30.000 de kilograme de concentrate, iar de marti vor incepe o a doua etapa de distributie a hranei in zona piramidelor.

Studentii egipteni dau o mana de ajutor

In Giza, echipa Vier Pfoten se bucura si de ajutorul a 28 de voluntari, studenti la Facultatea de Medicina Veterinara din Cairo, in timp ce in Luxor colaboreaza cu sase voluntari locali. In Egipt se mai afla si diverse alte grupuri de voluntari din intreaga lume, in special din Marea Britanie.

“Distributia alimentelor este o actiune delicata, pentru ca oamenii incearca sa obtina cat mai multa mancare pentru animalele proprii si nu privesc problema in ansamblu. Este nevoie de o foarte buna organizare a distributiei de alimente, pentru siguranta echipei. Pe de alta parte, ajutorul pe care il oferim este foarte apreciat si multi tineri voluntari ni s-au alaturat, oferind ajutor”, a declarat dr. Amir Khalil, reprezentantul Vier Pfoten in Cairo.

Misiunea de salvare era programata sa dureze 20 de zile, insa din cauza numarului mare de animale afectate, a fost prelungita la 30 de zile. Astfel, voluntarii romani vor mai sta in Egipt pana la sfarsitul lunii martie. Apoi, munca lor va fi continuata de ONG-urile din Marea Britanie, care au primit sprijin financiar din partea Vier Pfoten.

Romanii se pot implica

Pentru localnicii si animalele in suferinta din Egipt, orice fel de ajutor este binevenit. Romanii pot dona bani pentru alimente si tratament prin intermediul site-ului asociatiei Vier Pfoten. Cei care doresc sa se implice mai mult se pot inscrie ca voluntari si pot ajuta echipa Vier Pfoten din Egipt. Cu toate acestea, ei vor beneficia doar de cazare si masa, fiind nevoiti sa isi suporte singuri cheltuielile de calatorie.

“Facem tot posibilul pentru a ajuta animalele sa ramana in viata si sa ii ajute din nou pe oameni in turism, atunci cand acesta isi va reveni. Turistii nu au d ece sa se teama, este o zona sigur aici si probabil vor fi reluate curand excursiile”, a adaugat dr. Ignat.

Foto: Mihai Vasile, Vier Pfoten

  Carmen Albisteanu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri