Dunarea va remedia efectele dezastrului ecologic produs de noroiul rosu in Ungaria

Apele adanci ale Deltei Dunarii vor neutraliza impactul deversarilor toxice din Ungaria, au anuntat ecologisti din Moscova, Chisinau si Kiev, intr-o videoconferinta organizata de Ria Novosti.

Un milion de metri cubi de namol rosu metalifer toxic s-au scurs, anul trecut pe 4 octombrie, dintr-un rezervor al unei uzine de aluminiu situata la 160 de kilometri de Budapesta. Noua oameni au murit atunci si alti 120 au fost raniti, iar alte sute de persoane au fost evacuate din zona.

„Multumita actiunilor coordonate ale Uniunii Europene si ecologistilor, situatia de pe continent poate fi controlata acum”, a declarat Tatyana Belous, din cadrul Institutului Moldovei de Ecologie si Geografie.

„Bineinteles, este posibil ca oamenii sa fie infectati de animalele, pasarile de curte sau pestii care au ramas in zona deversarilor toxice”, a adaugat ea.

Moldova nu este amenintata de un dezastru ecologic din aceasta cauza, deoarece tara are o iesire de doar 500 de metri la Dunare, a spus Svetlana Stirbu, de la Departamentul de Monitorizare a Calitatii Mediului din Republica Moldova, potrivit Terradaily.com.

Ministrul ucrainian al Mediului a anuntat la inceputul saptamanii ca namolul toxic de la fabrica din Ungaria ar putea ajunge saptamana viitoare pe teritoriul Ucrainei, adus de Dunare.

Foto: nydailynews.com

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri