Defrisarile ilegale si absorbtia fondurilor europene, esecuri asumate de ministrul Mediului

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely a marturisit ieri faptul ca defrisarile ilegale si gradul absorbtiei fondurilor europene sunt cele doua ”esecuri” ale mandatului sau.

In cadrul unei intalniri cu mai multe ONG-uri, Borbely a apreciat ca ministerul pe care il conduce este una din cele mai sensibile institutii datorita implicatiilor pe termen lung ale deciziilor care se iau in prezent.

”Am avut parte si de realizari, satisfactii pentru lucruri bine facute, dar si de esecuri. Vorbind de esecuri, as vrea sa imi asum doua, si anume: nu am obtinut chiar efectul scontat in oprirea defrisarilor ilegale, desi am inasprit legislatia si doi, nu am absorbit fonduri europene atat cat am fi putut”, a declarat ministrul.

Pe agenda intalnirii s-au regasit subiecte precum calitatea aerului, situatia siturilor contaminate, impaduririle si defrisarile ilegale, proiectul Rosia Montana, dezvoltarea durabila, conservarea biodiversitatii, deseurile si legislatia in vigoare privind problematica mediului.

Finatari de 10 milioane de lei pentru ONG-uri

Potrivit lui Borbely, ministerul Mediului si Padurilor beneficiaza, in pofida crizei economice, de fonduri considerabile, ce sunt directionate, prin programele initiate, in zonele prioritare ale protectiei mediului. 

”Prin Administratia Fondului de Mediu (AFM) avem alocat 1 miliard de euro din care am dat 100 milioane de lei pentru inchiderea a patru iazuri de decantare. In plus, tot prin AFM avem un program prin care ONG-urile beneficiaza de 10.000.000 lei pentru campanii vizand educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului”, a declarat minsitrul.

El le-a propus reprezentantilor ONG-urilor sa se organizeze in grupuri tematice in vederea unor discutii cat mai eficiente, propunand ca urmatoarea intalnire sa se desfasoare in doua jumatate a lunii ianuarie si sa vizeze discutarea unor teme prioritare precum: transport, minerit, chimicale, deseuri si productie si consum durabile.

 

spot_img

Ultimele știri