Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

CSAT analizeaza securitatea mediului

“In doua saptamani vom finaliza prima versiune a Strategiei de Securitate a Mediului”, a anuntat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

Potrivit acestuia, noul document va fi prezentat Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, pentru a fi discutat si aprobat.

O Strategie Nationala de Securitate a Mediului este necesara cu toate ca si pana acum “existau prevederi legate de mediu in Strategia de Securitate Nationala a Romaniei. Daca cineva atenteaza asupra mediului, este si o chestiune de securitate nationala”, considera ministrul Borbely.

Demnitarul a facut aceste precizari in cadrul unei conferinte dedicate prezentarii infractiunilor silvice, care au adus Romaniei, numai in ultimii trei ani, un prejudiciu de circa 35 de milioane de lei.

Chiar daca, la prima vedere, un furt de lemne din padure, de pana la cinci metri cubi – cum sunt majoritatea acestor fapte – nu prezinta pericol social, aceste furturi “mici” au totalizat, in perioada anilor 2009-2010, 172.000 de metri cubi de masa lemnoasa. “Consideram ca distrugerea a 172.000 de metri cubi de lemn prezinta pericol social”, avertizeaza Costel Popa, presedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

Cresterea importantei acordate amenintarilor de mediu este solicitata si de specialistii abilitati sa verifice si sa impuna respectarea legii: “Au fost cazuri cand s-au taiat ilegal si zece hectare de padure, pe domeniu privat. Ar trebui sanctionat delictul de mediu”, declara Valerian Solovastru, director general al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva. Potrivit acestuia, padurile reprezinta unul dintre cele mai eficiente mijloace de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Romsilva are in administrare, in acest moment, prin intermediul ocoalelor silvice, 3,36 milioane de hectare de padure apartinand statului roman, plus alte 1,1 milioane de hectare apartinand unor persoane fizice. Administrarea padurilor private este realizata de Romsilva pe baza unor contracte de prestari servicii.

Mihai Diac

Foto: www.ziarelive.ro

Citeste si:

Furturi de lemne: 35 de milioane de lei

Borbely: Romania va avea o Strategie pentru Securitatea Mediului
 

spot_img

Ultimele știri