Criza apei, tema centrala a Forumului Mondial al Apei de la Istanbul

Al cincilea Forum Mondial al Apei, cel mai mare eveniment in domeniu din lume, ce va avea loc la Istanbul, in Turcia, in perioada 16 – 22 martie 2009, va incerca sa aduca pe agenda internationala criza de apa din lumea intreaga, informeaza organizatorii, citati de Agerpres.

La eveniment sunt asteptati peste 3.000 de organizatii si 10.000 de participanti, inclusiv sefi de state, reprezentanti ai Natiunilor Unite, precum si alti oficiali guvernamentali. In afara anuntului privind Raportul ONU de Dezvoltare a Resurselor de Apa Mondiale, un plan de actiune global ce se adreseaza crizei de apa va fi finalizat si aprobat, in cadrul forumului, de Conferinta Ministeriala.

Forumul va oferi, de asemenea, prilejul unei noi runde de negocieri intre Grupul celor Opt (G8), Comisia Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabila (UNCSD) si Conventia – cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC). Turcia a anuntat, anul trecut, ca, pe fondul unei lipse amenintatoare de apa in majoritatea tarilor lumii, va gazdui o conferinta internationala care sa faciliteze discutiile privind conservarea si administrarea apei, devenita o problema ingrijoratoare.

Programul de Mediu al Natiunilor Unite (ONU) a descoperit faptul ca doi din trei oameni de pe Pamant vor trai in regiuni fara apa pana in 2025, daca modul actual de consum al apei va continua, scria, cu aproape un an in urma, The Earth Times. Exista opinii conform carora 36 din 50 de state din SUA s-ar putea confrunta cu criza apei in urmatorii cinci ani, in conditiile in care un locuitor din SUA foloseste in jur de 262 de litri de apa zilnic.

spot_img

Ultimele știri