Centrala de la Govora va folosi drept combustibil salcia energetica

Centrala electrica CET Govora va fi modernizata prin instalarea unor cazane de abur cu functionare pe biomasa. CET Govora este subordonata Consiliului Judetean Valcea si asigura serviciile de termoficare pentru municipiul Ramnicu Valcea.

Noile cazane vor produce simultan energie electrica si termica, fara sa polueze atmosfera, vor avea o capacitate de 50 de tone / ora si vor folosi drept combustibil salcia energetica. Cenusa rezultata poate fi utilizata drept ingrasamant in agricultura.

Salcia vine din Suedia

Responsabilul de proiect din cadrul CJ Valcea, Laurentiu Virtej, ne-a declarat ca salcia energetica, originara din Suedia, este folosita drept combustibil si in alte tari europene si este foarte potrivita pentru a fi exploatata in Romania.

Salcia energetica va fi cultivata pe un teren cu suprafata de 20 de hectare, aflat in apropierea CET Govora, teren care apartine Universitatii din Craiova. Durata de exploatare a unei culturi de salcie energetica poate depasi 20 de ani. Intregul program se va derula ca un parteneriat intre Universitatea din Craiova si Consiliul Judetean Valcea. Cazanele pe biomasa ar trebui sa intre in functiune la CET Govora pana in anul 2013.

Centrala de la Govora, care utilizeaza in prezent, drept principal combustibil, lignitul – materie prima extrem de poluanta, ar deveni primul producator de energie pe baza de salcie din Romania.

Mihai Diac
 

spot_img

Ultimele știri