Boc: Strategia Dunarii cuprinde un nou pod peste fluviu

Strategia Dunarii va cuprinde crearea unei rute feroviare rapide intre Viena – Budapesta – Bucuresti – Constanta si construirea unui nou pod peste Dunare, a declarat premierul Emil Boc intr-o conferinta de presa comuna alaturi de premierul ungar Viktor Orba, la finele Summit-ului Dunarii, desfasurat la Palatul Parlamentului.

In cadrul summit-ului, reprezentantii statelor din bazinul fluviului au semnat declaratia de la Bucuresti privind Strategia UE pentru regiunea Dunarii, angajandu-se sa depuna eforturi pentru a pune bazele dezvoltarii durabile in regiune.

„Jose Barrosso, presedintele Comisiei Europene, a dat un semnal clar ca aceasta strategie nu va ramane doar in teorie, ci va fi finantata cand vom avea un plan de masuri pragmatice. Ni s-au promis deja 95 de miliarde de euro din partea UE, cu sanse ca mari finantatori precum Banca Europeana de Investitii sa se implice in sustinerea financiara a Strategiei”, a declarat Emil Boc.

Premierul a mai vorbit despre promovarea Deltei Dunarii ca obiectiv unic in Europa si a turismului in aceasta zona. Printre masurile concrete mentionate de Boc se numara crearea unui nou pod peste Dunare, a unei rute feroviare rapide Viena – Budapesta – Bucuresti – Constanta si interconectarea sistemelor de gaze si electricitate. Intre Romania si Ungaria a inceput deja acest ultim proces, prin inaugurarea conductei Arad – Szeghed.

„Implementarea acestei strategii se va realiza in timpul mandatului Ungariei la Presedintia UE si se poate dovedi unul dintre cele mai bune proiecte ale UE pe termen lung. Un obiectiv principal al strategiei este crearea de noi locuri de munca, iar acea tara care va avea gradul de ocupare a fortei de munca cel mai mare se va dovedi si cea mai competitiva”, a declarat premierul ungar, Viktor Orban.

Summit-ul Dunarii reuneste, luni, la Bucuresti, 22 de delegatii reprezentand sefi de guverne din cele 14 state din bazinul Dunarii, Comisia Europeana, reprezentanti ai celor sase landuri riverane din Germania si Austria, primaria orasului Ulm din Germania si Polonia, in calitate de observator.

Livia Cimpoeru

spot_img

Ultimele știri