Bike-sharing de succes la Londra. 6 din 10 calatori au dat autobuzul pe bicicleta

Cu o medie de 20.000 de utilizari zilnice, londonezii par sa prefere tot mai mult bicicleta in locul autobuzelor si metroului. Sase din 10 calatori au fost convertiti la cea mai verde forma de transport, arata datele unui studiu realizat de municipalitate si citat de Treehugger.

Numele oficial al sistemului de bike-sharing al Londrei este ”Barclays Cycle Hire”, dar oamenii l-au poreclit Boris Bikes, dupa primarul Boris Johnson.

La sase luni de la implementare, londonezii au realizat un studiu pentru a vedea cat de eficient este programul, iar rezultatul a fost ca functioneaza de minune.

Cei mai multi dintre utilizatori au acelasi profil sociologic ca si primarul: albi, oameni de cariera si bine platiti. Potrivit unui studiu realizat pe un esantion de 3.700 de persoane pentru un raport despre transportul orasului, cei mai multi utilizatori ai serviciului sunt barbati albi, cu varste intre 25 si 44 de ani. Pentru sase din 10, castigul familial depasteste 50.000 de lire pe an. Aproximativ 88% sunt britanici si irlandezi.

35% dintre utilizatori au renuntat la metrou pentru bicicleta

Peste 100.000 sunt abonati, iar peste 80.000 locuiesc in Londra. Totusi, multi dintre utilizatori traiesc in afara Capitalei, ceea ce arata ca prefera sa foloseasca bicicletele pentru deplasarile prin oras.

Aproape 35% din utilizatori au inceput sa mearga cu bicicleta in detrimentul metroului, iar 23% dintre plimbarile cu bicicleta au fost facute de oameni care obisnuiau sa foloseasca autobuzul. Acesta ar putea fi si un efect economic al cresterii tarifelor de calatorie in cazul acestor mijloace de transport public. Alti 29% dintre utilizatori folosesc acum bicicletele in loc sa mearga pe jos.

Interesant este faptul ca programul a atras un numar mare de oameni care inainte nu obisnuiau sa se plimbe cu bicicleta. Sase din 10 biciclisti s-au apucat de ciclism odata cu inceperea programului.

Cel mai adesea, bicicletele sunt folosite pentru deplasarile la si de la serviciu (67% dintre repondenti), deci majoritatea calatoriilor (86%) sunt facute in timpul saptamanii. Cele mai multe plimbari dureaza intre 10 si 30 de minute (utilizarea bicicletelor este gratuita in primele 30 de minute). 

Bicicletele sunt folosite adesea pentru agrement (38%), intalniri cu prietenii si familia (30%), iar 26% dintre repondenti au afirmat ca le utilizeaza la cumparaturi. 

Raluca Petrescu
 

spot_img

Ultimele știri