Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Becul de 75 de wati iese la pensie

Becurile cu incandescenta de 75 de wati vor disparea treptat de pe rafurile magazinelor, la un an dupa ce lampile de 100 de wati au fost interzise de la comercializare, in cadrul unui plan de eliminare completa a surselor cu incandescenta in toate statele UE.

Retragerea becurilor de 75 W va incepe de la 1 septembrie si se va desfasura treptat, pana cand se vor epuiza stocurile existente. Clientii vor avea in schimb, la dispozitie, noile tipuri de becuri economice, care consuma cu pana la 80% mai putina energie si au o durata de viata mai lunga.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APCR) anunta ca in aceasta noua etapa, legislatia prevede mentionarea obligatorie a unor informatii specifice despre produs pe ambalajul acestuia pentru ai ajuta pe consumatori sa faca alegerea corecta.

Astfel, producatorii vor fi obligati sa mentioneze durata de viata a becului in ore, numarul de cicluri de comutare pentru care a fost proiectat becul, temperatura luminii, timpul de incalzire si daca lampa suporta sau nu variatii de tensiune.

De aproape zece ori mai longeviv

Durata de viata a unui bec economic este echivalentul folosirii a 6-10 becuri cu incandescenta. Datorita consumului scazut de curent electric pe care il asigura variantele economice, factura la electricitate platita de o familie, la nivelul Uniunii Europene, se va reduce, in medie, cu 166 euro intr-un singur an.

‘Legislatia referitoare la becurile incandescente include norme clare de ambalare si etichetare, astfel incat, atunci cand cumparati un bec, veti sti ce durata de viata are, cata energie consuma, ce calitate are lumina pe care o produce si ce trebuie sa faceti cu becurile uzate sau sparte", a declarat presedintele APC Romania, Costel Stanciu.

De asemenea, APC Romania solicita imbunatatirea sistemului de eliminare a becurilor fluorescente si reducerea in continuare a continutului de mercur.
”Suntem ingrijorati de continutul inca prea mare de mercur din lampile fluorescente: chiar daca sunt folosite cele mai bune tehnologii disponibile, pragul actual de 5 mg de mercur poate fi coborat la doar 1-2 mg. Facem apel la autoritatile competente sa verifice daca obligatiile de reciclare ale magazinelor care comercializeaza becuri economice sunt pe deplin respectate, astfel incat consumatorii sa poata returna becurile la punctul de vanzare", a mai precizat presedinte APC Romania.
 

spot_img

Ultimele știri