Balene in pericol din cauza exploatarilor petroliere

Exploatarile de gaze si petrol din estul indepartat al Rusiei ameninta viata balenelor, au avertizat reprezentanti ai Comisiei Inetrnationale a Balenelor (IWC), in cadrul unei intruniri.

Populatia pe cale de disparitie a balenelor gri si-a petrecut vara hranindu-se in apropierea insulei Sakhalin.

Companiile care utilizeaza unelte speciale de sondaje seismice pentru a gasi petrol si gaze iau masuri pentru reducerea impactului acestora, insa oamenii de stiinta ai IWC spun ca trebuie sa faca mai multe in acest sens.

Intre timp au aparut noi informatii referitoare la migratia balenelor. Populatia vestica a balenelor gri este una dintre cele mai amenintate cu disparitia de pe planeta, cu aproximativ 130 de cetacee care inca mai traiesc, inclusiv un numar de 26 de femele.

O zona restransa de langa coasta Shakhalin este singurul lor loc unde se hranesc.

Comitetul stiintific IWC a recomandat implementarea unor „planuri de monitorizare si atenuare a impactului” pe care il au exploatarile de gaze si petrol din zona.

De asemenea, scrie BBC, companiile petroliere au fost somate sa colaboreze cu cercetatori independenti pentru a „coordona sondajele seismice si alte activitati care produc zgomot”.

Foto: dickrussell.org

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri