Autostrada va incarca masinile electrice

Cercetatorii americani de la Universitatea Stanford lucreaza la proiectul unei autostrazi magnetice, care ar putea incarca automobilele cu propulsie electrica.

Potrivit informatiilor oferite de californiawatch.org, autostrada magnetica ar putea incarca masinile chiar in timp ce acestea se deplaseaza.

“Intentia noastra este sa poti sa conduci pe autostrada si in timpul acesta sa-ti incarci masina”, a explicat inginerul Shanhui Fan, co-autor al cercetarilor.

Din punct de vedere tehnic, principala problema a automobilelor cu propulsie electrica este autonomia lor redusa – cel mult 100 de mile (160 de kilometri), ceea ce impune opriri pentru reincarcare si existenta unor statii speciale de alimentare cu energie.

“Cu adevarat interesant este faptul ca ai putea conduce, teoretic, o perioada de timp nelimitata, fara sa opresti pentru reincarcare”, sustine Richard Sassoon, director la Stanford Global Climate and Energy Project, co-autor al studiului.

Ideea transmiterii energiei electrice la distanta, fara cabluri, a fost lansata in secolul XIX de inventatorul sarb Nikola Tesla. Acesta a construit un turn cu inaltimea de 57 de metri, care putea transmite energie la cativa kilometri distanta. Proiectul a fost abandonat din lipsa de fonduri.

In anul 2007, un cercetator de la Institutul Tehnologic din Massachusetts a reusit sa alimenteze un bec electric cu puterea de 60 de wati, fara a utiliza fire, utilizand procedeul cuplajului magnetic. Puterea electrica se transmite in momentul in care emitatorul si receptorul sunt cuplati pe aceeasi frecventa, iar acest principiu ar putea fi utilizat si la automobilele electrice.

In urmatoarea etapa a cercetarilor, specialistii americani vor sa se asigure ca transferul magnetic al energiei nu va afecta oamenii sau aparatura electrica de la bordul autovehiculelor.

Mihai Diac

Foto: www.automotiveit.com

Citeste si:

Uzinele de automobile electrice prospera, fabricile de masini poluante se inchid

Dacia nu va avea propulsie electrica

Poti sa-ti alimentezi masina electrica in Poiana Brasov
 

spot_img

Ultimele știri