Acumulatorii cu polimeri sub forma de gel i-ar putea inlocui pe cei litiu-ion: Laptop-uri usoare si masini electrice mai eficiente

Un nou tip de polimeri sub forma de gel ar putea reprezenta urmatorul pas inainte pentru bateriile litiu-ion. Gelul inlocuieste electrolitul lichid folosit in prezent la cele mai multe baterii litiu-ion. Cercetatorii de la Universitatea Leeds spera ca descoperirea lor va conduce la gadget-uri mai mici, mai ieftine si mai sigure – laptop-uri mai usoare si masini electrice mai eficiente.

Dimensiunile acumulatorilor si greutatea lor au un cuvant greu de spus in privinta greutatii laptop-urilor, sustin dezvoltatorii noilor baterii, citati de BBC. Apple a reusit sa ocoleasca problema pentru computerele lor usoare, cu ajutorul unui polimer electrolit solid, dar cu efecte negative asupra autonomiei laptop-urilor.

Si supraincalzirea este o problema, inclusiv in cazul masinilor electrice. Pentru a proteja acumulatorii in timpul incarcarii, producatorii auto sunt nevoiti sa-i introduca in cutii ranforsate din otel. Toate acestea contribuie la cresterea costurilor, a greutatii si prin urmare, la eficienta masinilor electrice.

Dar noile baterii, care folosesc acest gel, nu se supraincalzesc, ceea ce le face mai sigure. Cercetatorii britanici sustin ca acestea sunt la fel de sigure ca bateriile pe baza de polimeri, sunt la fel de eficiente precum cele care folosesc electrolit lichid, si costa 10%-20% din pretul celor enumerate.

Secretul acestei tehnologii se datoreaza unui amestec intre un polimer precum cauciucul, cu un electrolit lichid, din care rezulta un gel flexibil asezat intre electrozii acumulatorului.

"Polimerul are forma solida dar contine electroliti lichizi in proportie de aproximativ 70%. Lucrul remarcabil este ca putem face separarea intre faza solida si cea lichida in momentul in care ia contact cu electrozii", a explicat profesorul Ian Ward, de la Universitatea Leeds, cel ce conduce studiul.

"Siguranta are o mare importanta la bateriile litiu-ion. Cele conventionale folosesc electroliti pe baza unor lichide organice; acestea sunt cele care ard atunci cand bateriile litiu-ion iau foc. Inlocuirea electrozilor lichizi cu un electrolit polimer sau gel ar trebui sa imbunatateasca siguranta si sa conduca la celule in stare solida", a spus profesorul Peter Bruce, de la Universitatea St Andrews, care nu a luat parte la aceste studii.

Foto: BBC

Florin Tulbure

Citeste si:

Acumulatorii viitorului, compusi din grafit si apa. Se incarca in doar cateva secunde

spot_img

Ultimele știri