VIDEO Hârtia care își schimbă culoarea atunci când mâncarea nu mai este bună

Chimiștii americani au inventat o hârtie care poate indica dacă un aliment mai este sau nu comestibil. Acest senzor ar putea fi introdus pe viitor în etichetele produselor, devenind astfel un instrument împotriva risipei alimentare, pentru că nu vei mai arunca tot ce este expirat.

VIDEO Hârtia care își schimbă culoarea atunci când mâncarea nu mai este bună

Oamenii de știință americani au descoperit ceea ce ei numesc „un senzor ieftin, portabil, din hârtie” care poate fi folosit pentru producerea unor etichete inteligente care să detecteze alimentele infestate sau cosmeticele cu bacterii.

Senzorul a fost creat în laboratorul de chimie al Universității din Clarkson, iar studiile au fost conduse de cercetătorul român Silvana Andreescu.

„Întotdeauna am fost interesată de dezvoltarea unor tehnologii care să fie accesibile atât industriilor, cât și întregii populații. Laboratorul pe care îl conduc a creat o platformă sensibilă care încorporează într-o bucată de hârtie toate substanțele reactive necesare pentru detectare. Produsul este adaptat pentru diferite categorii, inclusiv pentru contaminanți ai alimentelor, antioxidanți și radicali liberi care indică alterarea”, a explicat chimistul român pentru American Chemical Society.

Astfel, datorită faptului că toți reactivii necesari pentru funcționarea dispozitivului sunt încorporați în hârtie, utilizatorii nu trebuie să mai adauge altceva decât proba ce trebuie testată.

Senzorul conține particule anorganice care îşi schimbă culoarea în momentul în care interacţionează cu substanţe toxice. Acesta poate detecta, spre exemplu, ochratoxina A, o micotoxină poate creşte în boabele de cafea sau în cereale şi dăunează creierului sau rinichilor. Silvana Andreescu a mai declarat că funcționalitatea invenției sale poate fi extinsă până la a detecta salmonella sau E. coli și este deja folosită și la produsele cosmetice.

Deși testele asupra hârtiei continuă, acestă tehnologie ar putea fi utilizată în viitor pentru a fi încorporată în etichetele produselor și care le va indica consumatorilor când un aliment poate fi consumat și când nu. Aceasta ar putea fi un instrument împotriva risipei alimentare, căci așa vei ști cu siguranță dacă poți consuma un aliment, chiar dacă este expirat.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=4ODMk5qjGus]

spot_img

Ultimele știri