Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii se micşorează treptat

Gaura de ozon se micşorează treptat, potrivit cercetătorilor din Noua Zeelandă care studiază atmosfera de deasupra Antarcticii. Datele provin dintr-un mic laborator de observare care a funcționat la baza Scott, avanpostul Noii Zeelande pe continentul înghețat, în ultimii 30 de ani.

În îndepărtatul centru de cercetare au fost efectuate mai multe studii şi cercetări în domeniul atmosferei dedicate găurii din stratul de ozon de deasupra Antarcticii.

Muncitorii merg până la bază în fiecare zi însorită, unde expun instrumentele de măsurare la soare, și apoi trimit datele colectate înapoi la Wellington pentru a fi analizate.

Baza realizează mai multe studii atmosferice, iar cercetarea despre gaura de ozon de deasupra Antarcticii a devenit unul dintre cele mai vechi proiecte de cercetare din lume.

Ozonul absoarbe lumina ultravioletă emisă de soare, protejând oamenii, plantele și animalele de radiații care pot cauza boli precum cancerul de piele și arsurile solare.

Emisiile de CFC care distrug stratul de ozon provin de la fabrici chinezești

Centrul de cercetare a arătat că, încet, în timp, gaura de ozon devine mai mică, datorită interdicției internaționale a clorofluorocarburilor (CFC), substanţe utilizate în trecut pe scară largă de producătorii de frigidere, despre care se ştie că distrug stratul de ozon.

Totuşi, cercetătorul afirmă că, deși există îmbunătățiri globale, există unele nereguli în date, ceea ce indică faptul că unele țări au început să producă din nou CFC cu încălcarea dreptului internațional.

„Există câteva studii la mijlocul anului 2018 care au indicat Asia de Sud-Est ca o posibilă sursă pentru unele dintre acestea și astfel încât ar putea fi în fabricarea de spumă, sau se gândeau poate că reciclarea refrigiderelor care eventual nu a fost făcut potrivit specificaţiilor. Multe dintre ele încă există, pentru că CFC-ul poate exista într-un stingător de incendiu sau într-un frigider vechi, care se află la un depozit de deșeuri. Și astfel unele dintre aceste substanţe se scrug”.

O analiză pe patru ani a Protocolului de la Montreal, o interdicţie din 1987 a gazelor industriale care distrug fragilul strat de ozon aflat la mare altitudine, a constatat o scădere pe termen lung a substanţelor din atmosferă care distrug ozonul şi un proces de refacere – aflat în plină desfăşurare – a ozonului din stratosferă.

Studiu ONU: stratul de ozon se reface într-un ritm de 1-3% pe deceniu

Specialiştii se aşteaptă ca gaura de ozon de deasupra Antarcticii să se acopere gradual şi să ajungă în 2060 la nivelul ei din anul 1980, potrivit documentului menţionat.

spot_img

Ultimele știri