1,3 miliarde tone de hrană, o treime din producția mondială de hrană, se risipesc în decursul unui an, au afirmat reprezentanții Organizației ONU pentru alimentație și agricultură (FAO) în deschiderea lucrărilor celei de-a 29-a sesiuni a Conferinței Regionale pentru Europa a FAO, care are loc în perioada 1-4 aprilie la București.
Reducerea risipei de hrană, în special în țările în curs de dezvoltare, reprezintă una dintre priorotățile FAO. Dacă risipa de alimente ar fi redusă la jumătate, ar fi suficient să creștem cu 25% volumul de hrană necesar, până în 2050, pentru toți locuitorii planetei”, potrivit declarațiilor făcute de reprezentanții FAO.
Risipa alimentară reprezintă o problemă globală, dar diferă de la o țară la alta.
În țările dezvoltate, risipa de alimente este legată mai ales de preferințele consumatorilor, în timp ce în țările în curs de dezvoltare sau în cele subdezvoltate este cauzată de infrastructura și tehnologiile neadecvate, cât și de lipsa de pregătire a agricultorilor”, a spus Stjepan Tanic, expert FAO.
Pentru a doua oară de când este membră FAO, din 1961, România este, în aceste zile, gazda Conferinței Regionale pentru Europa și Asia Centrala. Cu 38 de ani în urmă, a zecea Conferința Regională a avut loc la București.
Temele principale ale acestei conferințe vor fi axate pe risipa de alimente și pe potențialul pe care fermele de familie îl au în asigurarea securității alimentare la nivel global.