Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Evenimentul Zilei, Moldova: Primul parc dupa 1989

Bacaul va avea in curand un nou parc, primul amenajat dupa 1989. Spatiul verde va fi amplasat in plin centrul orasului, langa Catedrala Ortodoxa „Inaltarea Domnului”, aflata in constructie. In ultima sedinta de Guvern, a fost aprobata in acest scop alocarea sumei de 1.544.605 de lei.

Proiectul a fost depus de edilii bacauani la Ministerul Mediului si a fost declarat eligibil in cadrul „Programului national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati”. Bacaul a obtinut cea mai mare finantare dupa Bucuresti si Satu Mare care au primit cate doua milioane de lei.

De trei ori mai putin decat europenii

Cu numai doua parcuri in tot orasul, bacauanii au de trei ori mai putine spatii verzi decat cetatenii europeni. Potrivit normelor Uniunii Europene, fiecarei persoane trebuie sa-i revina 19 metri patrati de verdeata. Primaria are in vedere si amenajarea altor zone verzi, mai ales in spatiile dintre blocuri, astfel ca suprafata totala sa fie sporita cu circa 150 de hectare.

„Situatia nu este critica atat timp cat avem in apropiere padurile de la Magura si parcul Gheraiesti”, este de parere Iulian Movila, directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului.

Acesta mai spune ca problema parcurilor depinde in primul rand de edili, care alcatuiesc Planul de Urbanism General, dar si de cei care au intrat in posesia zonelor verzi. „In cazul terenurilor retrocedate si care acum se afla in proprietate privata, este practic imposibil sa te opui vointei proprietarului”, a mai spus Movila.

Defrisare pentru cartierul de vile ANL

Chiar si parcul Gheraiesti, situat la iesirea din Bacau spre Piatra Neamt, la sapte kilometri de centrul orasului, a fost afectat prin defrisarea unei suprafete de circa zece hectare. Scopul a fost ridicarea unui cartier de vile ANL, cumparate de persoane cu venituri peste medie. Casele au ramas insa mult timp nelocuite si nici acum nu sunt toate ocupate, din cauza descoperii unei pungi de gaz in subteran.

Reprezentantii institutiilor de protectie a mediului din Bacau au intocmit chiar un raport prin care atrageau atentia asupra crizei de spatiu verde din judet, dar mai ales din municipiu. In suprafata considerata „verde” de catre autoritati intrau, la un moment dat, chiar si cimitirele, dar eroarea a fost corectata intre timp.

OAZE

Doar doua parcuri

Cei 180.000 de locuitori au acum la dispozitie doar doua parcuri mari, ambele in centrul orasului: Parcul Cancicov si Parcul Trandafirilor. O alta zona verde extinsa a existat in cartierul Cornisa, dar a fost defrisata pentru a face loc unui mall, catorva clinici private, unei vile si, in viitor, unui bloc de locuinte.

spot_img

Ultimele știri