E oficial: Consumul de cafea reduce riscul aparitiei cancerului de prostata. Afla cata cafea trebuie sa bei

Oamenii de stiinta se intreaba de multa vreme cat de mult reduce consumul de cafea riscul de a dezvolta cancer de prostata intr-o forma letala. Studiile de pana acum au avut rezultate neconcludente in acest sens. Insa azi a fost facut public un nou studiu al celor de la Harvard. Cercetatorii au urmarit aproape 50.000 de barbati pe parcursul a doua decenii. Cei mai multi dintre ei sunt consumatori de cafea, lucru care se pare ca a ajutat.

Peste 5.000 dintre ei au facut cancer de prostata, dintre care 642 intr-o forma letala.
"In cazul barbatilor care au consumat multa cafea riscul de a contracta aceasta forma letala de cancer a fost cu 60% mai scazut spre deosebire de cei care nu au consumat aproape deloc cafea", a declarat autoarea studiului Lorelei Mucci, epidemiolog la Scoala de Sanatate Publica din cadrul Harvard.

Mucci a spus ca ea si colegii sai au fost impresionati de rezultatele studiului. "Printre factorii de risc pe care oamenii i-au studiat in cazul cancerului de prostata letal, acesta este unul dintre cele mai puternice", a declarat ea, citata de www.npr.org.

Rezultatele aceluiasi grup au indicat un risc redus cu 50% de deces din cauza cancerului de prostata in randul barbatilor care au facut exercitii fizice in mod regulat – au fost suficiente doua trei runde de alergari pe saptamana.

Noul studiu arata ca pentru a obtine acest procentaj, cu 60% mai mic de a dezvolta cancer de prostata, este nevoie ca o persoana sa consume multa cafea – cel putin 6 cani pe zi. Totusi, barbatii care beau trei cani pe zi au cu 30% mai putine sanse sa dezvolte cancer de prostata letal, un procentaj deloc rau si in acest caz.

Doar 10% dintre cazurile de cancer de prostata diagnosticate in prezent sunt letale. Cei mai multi barbati se aleg cu un cancer mai putin periculos si care se poate vindeca.

Efectele cafelei asupra sanatatii au mai fost studiate si in trecut, insa nu au fost atata de concludente in privinta formelor agresive de cancer deoarece nu au fost studiate suficiente persoane.

Interesant este ca de efectele pozitive ale bauturii beneficiaza si cei care consuma cafea decofeinizata si cei care obisnuiesc sa bea cafea obisnuita. "Cafeaua este cea responsabila, nu cofeina din ea", a mai spus Lorelei Mucci.

Un alt lucru interesant, descoperit cu ajutorul acestui studiu, este ca nu trebuie sa fi consumat cafea toata viata pentru a fi mai sanatos. Conteaza doar consumul din ultimii opt ani.

Foto: topnews.in

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri