Ana-Maria Doxan, Nespresso România: „Avem responsabilitatea de a proteja viitorul cafelei și comunitățile care depind de ea”

În urmă cu un an Nespresso și-a luat angajamentul ca până în 2022 fiecare ceașcă de cafea Nespresso, atât din gama pentru acasă, cât și din gama profesională, să aibă o amprentă de carbon neutră. Despre modul în care compania a ales să-și urmeze și să-și implementeze proiectele de sustenabilitate, atât pe plan local, cât și pe plan global, ne-a explicat Ana-Maria Doxan, Business Executive Officer Nespresso România, în interviul acordat Green Report.

Ce a reușit Nespresso să realizeze în ultimul an pentru a-și respecta obiectivul asumat privind amprenta de carbon neută a fiecărei cești de cafea?

Așa este, în septembrie 2020, ne-am luat angajamentul ca, înainte de sfârșitul anului 2022, să le oferim clienților o ceașcă de cafea neutră în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon. Compania și-a atins obiectivul de a neutraliza amprenta de carbon generată de procesele operaționale (categoriile 1 şi 2) încă din 2017, iar acum toate eforturile sunt îndreptate către neutralizarea emisiilor de carbon care apar ca urmare a operațiunilor logistice și în ciclul de viață al produselor (categoria 3). Am recunoscut urgența provocării legate de schimbările climatice pentru neutralitatea în ceea ce privește carbonul și ne-am asumat să contribuim la crearea unei economii globale cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Pentru Nespresso, acest lucru înseamnă că, pe lângă continuarea demersurilor de reducere a emisiilor de carbon care apar în lanțul nostru de aprovizionare și în ciclul de viață al produselor, vom compensa amprenta reziduală cu credite de carbon, mecanismul voluntar oficial, conceput pentru a conduce acțiuni pe termen scurt în sectorul climatic, precum conservarea și refacerea pădurilor. Acest mecanism de compensare contribuie la finanțarea proiectelor critice care vizează sustenabilitatea în întreaga lume. Neutralitatea în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon ca atare este primul punct de referință al angajamentului nostru pe termen mai lung privind zero emisii nete de dioxid de carbon, iar în ultimii 10 ani am redus amprenta de carbon pentru fiecare ceașcă cu 24% (la sfârșitul anului 2020 față de valoarea de referință din 2009).

Mai mult decât atât, pentru a duce mai departe angajamentul nostru pentru o lume mai bună, pe plan local, împreună cu Nestle România, vom planta peste 50 de mii de puieți de arbori în zonele tampon din jurul Parcului Național Cozia, ce până în 2050 vor neutraliza 10 mii de tone de CO2.

În 2021, 25 de mii de molizi vor prinde rădăcini la Voineasa, urmând acțiunii de plantare a celor 30 de mii de salcâmi în 2020, colectărilor repetate de deșeuri și primului studiu de biodiversitate pentru Parcul Național Cozia susținut de Nestlé, ca parte a proiectului Popas 2020. Astfel, iubitorii de cafea pot avea certitudinea că atunci când cumpără sau oferă produsele Nespresso, contribuie la susținerea unei cauze de sustenabilitate extrem de importante și la protejarea mediului înconjurător.

În 2018 ați introdus și în România sistemul de colectare a capsulelor de aluminiu pentru reciclare și a zațului destinat compostării. Care sunt rezultatele de până acum ale acestei campanii?

Într-adevăr, în 2018 am introdus propria noastră propria infrastructură de colectare şi reciclare a capsulelor de cafea utilizate și ne oferă o imensă bucurie să vedem o creștere a ratei de colectare și reciclare în România de la an la an, dovadă că acțiunile noastre ajung la consumatori și îndeamnă la comportamente responsabile. De când am lansat programul de reciclare am reușit să colectăm peste 28.000 de kg de aluminiu și peste 112.000 de kg de zaț de cafea. În fiecare an colectăm mai mult comparativ cu anul anterior, iar pentru anul acesta estimăm o creștere de 33%.

Cu ajutorul infrastructurii proprii colectăm capsulele de cafea în cele 8 puncte din toată țara (cele 7 magazine și puncte de vânzare Nespresso din București, Cluj și Timișoara și centrul nostru de service), cât și prin intermediul curierului, fără nici un cost suplimentar pentru clienți. Odată ajunse în centrul de reciclare, componentele capsulelor sunt separate și valorificate mai departe. Aluminiul colectat este trimis către centre de prelucrare, unde reintră în ciclul de producție pentru diferite obiecte. În același timp, zațul de cafea este preluat de către compania Genesis Biotech, care valorifică biogazul generat de acesta, iar în momentul în care îşi epuizează potenţialul energetic este transformat în compost pentru fertilizarea solului.

Reciclarea capsulelor este foarte importantă pentru noi și încercăm prin toate acțiunile noastre de comunicare, campanii sau parteneriate strategice, să încurajăm iubitorii de cafea Nespresso să înmâneze curierului capsulele sau să le aducă în magazinele Nespresso. Încercăm mereu să inovăm și să facilităm consumatorilor accesul la structura de reciclare precum și la informațiile despre proces. Astfel, odată cu transformarea punctului de vânzare din AFI Cotroceni într-un Nespresso Boutique realizat la cele mai înalte standarde ale retailului de lux, am integrat în cadrul acestuia un smart recycling point. Zona de reciclare este dotată cu un echipament cu ajutorul căruia clienții pot cântări capsulele pe care le aduc pentru reciclare și pot vedea pe afișajul echipamentului ce anume se poate produce din capsulele utilizate (energie sau obiecte). Feedback-ul primit din partea clienților este pozitiv, ceea ce ne demonstrează că astfel de initiative sunt bine primite și ca este loc pentru dezvoltare pe viitor.

Ce intenționați să faceți pentru a detemina cât mai mulți oameni să-și recicleze capsulele?

Vrem să ducem demersurile noastre și mai departe și să încurajăm consumatorii Nespresso să apeleze la oricare dintre cele două variante de colectare, în magazinele noastre sau prin curier, astfel încât să putem fi cât mai aproape de angajamentul nostru pentru o viață mai bună și un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. Astfel, vom continua să desfășurăm campanii de comunicare în zona sustenabilității pentru a oferi transparență asupra procesului și a crește conștientizarea asupra inițiativelor noastre.

Până în prezent am avut o serie de proiecte la intersecția dintre sustenabilitate și artă prin intermediul cărora ne-am dorit să le arătăm iubitorilor de cafea cum viața capsulelor Nespresso nu se oprește la ultima picătură de cafea savurată. În 2019, alături de Galateca, am invitat 9 artiști din domenii și specializări diferite să creeze lucrări de artă din capsule de cafea Nespresso ce au fost expuse pe esplanada Băneasa Shopping City. La câteva luni mai târziu, artista plastică Dorina Hărătău a creat o instalație de artă din capsule ce înfrumusețează un perete din magazinul nostru din Băneasa, iar la începutul acestui an, alături de arhitecul si designerul Vlad Țenu, am transpus manifesto-ul de sustenabilitate, Fapte înainte de toate, în două instalații de artă din materiale reciclabile ce au fost expuse în vitrinele Nespresso Dorobanți și Nespresso Băneasa Shopping City.

Ne dorim ca prin toate proiectele pe care le desfășurăm, precum și prin campaniile de comunicare cu ambasadorii Nespresso, să ducem cât mai aproape de iubitorii de cafea toate inițiativele prin care îi putem ajuta să aibă un comportament sustenabil, responsabil, astfel încât, împreună, să contribuim la o schimbare în bine asupra mediului înconjurător.

Ce înseamnă producție și aprovizionare durabilă în industria cafelei și ce face Nespesso pentru a asigura aceste procese?

Pentru noi, cafeaua este o adevărată forță a binelui ce poate avea un impact benefic asupra vieții clienților noștri, a fermierilor cu care lucrăm, a planetei și a naturii. Din acest motiv, avem responsabilitatea de a proteja viitorul cafelei și comunitățile care depind de ea, iar toate activitățile noastre s-au desfășurat timp de 30 de ani în jurul ideii de sustenabilitate.

Comunitățile de fermieri care ne ajută în cultivarea și obținerea boabelor de cafea sunt deosebit de vulnerabile la efectele schimbărilor climatice. Variațiile extreme de temperatură, ploile abundente și secetele prezintă riscuri majore pentru culturile de cafea. Prin intemediul programelor noastre, Nespresso AAA Sustainable Quality™ și Reviving Origins, susținem fermierii în implementarea de practici de cultivare sustenabilă a cafelei, ajutându-i astfel să își construiască un viitor mai sigur pentru ei și generațiile viitoare. În cadrul programului Nespresso AAA Sustainable Quality™, fermierii beneficiază de instruire și asistență tehnică din partea a peste 400 de agronomi Nespresso, care îi sprijină și consiliază în adoptarea unor practici agricole sustenabile, cum ar fi utilizarea unor cantității corespunzătoare de îngrășământ sau gestionarea apelor menajere după măcinarea boabelor.

Reviving Origins este programul nostru pe termen lung prin care colaborăm cu fermierii din țări ce de-a lungul timpului au fost afectate de conflicte sociale, politice sau economice, pentru a restabili regiunile cultivatoare de cafea. Programul oferă sprijin pentru reconstruirea mijloacelor de trai durabile pentru comunitățile de fermieri, concentrându-se pe formarea acestora și susținerea producției de cafea, cu scopul de a crește calitatea și productivitatea recoltelor, încurajând dezvoltarea economică în aceste zone și protejând în același timp viitorul unora dintre cele mai bune și exclusive boabe de cafea din lume.

Pe viitor, ne dorim să accelerăm tranziția către agricultura ecologică care a început în 2013 odată cu implementarea sistemelor de agrosilvicultură în domeniul cultivării cafelei. Ne vom concentra pe soluții care se bazează și mai mult pe natură, promovând fertilizarea organică, crescând acoperirea solului, plantarea copacilor în zonele de cultivare a cafelei și în apropierea acestora. Acestea sunt câteva exemple care vor fi incluse în planul nostru de acțiune pentru producția regenerativă de cafea, bazată pe o agricultură care abordează schimbările climatice, protejarea biodiversității și crearea de comunități rezistente.

Care sunt acțiunile întreprinse pentru susținerea și ajutarea fermierilor?

Provocările în ceea ce privește cultivarea sustenabilă a cafelei – și mai precis a cafelei de înaltă calitate – sunt recunoscute pe scară largă. Fermierii sunt expuși în mod constant la incertitudine și risc datorită schimbărilor climatice și volatilității economice. De aceea, în 2003, alături de Rainforest Alliance am pus bazele unei abordări inovatoare și sustenabile în ceea ce privește aprovizionarea cu cafea. Expertiza noastră combinată a scos în față două adevăruri.

În primul rând, cafeaua de înaltă calitate și sustenabilitatea comunităților agricole sunt interconectate. Și în al doilea rând, doar construind încredere, loialitate și relații de lungă durată cu producătorii de cafea putem spera să generăm o schimbare în bine. Așadar, Programul Nespresso AAA Sustainable Quality™ oferă o abordare unică în ceea ce priveşte cultivarea cafelei, axându-se pe cea mai bună calitate a boabelor verzi de cafea, obţinută doar prin practici responsabile, sustenabile. Programul sprijină fermierii de cafea prin investiţii în infrastructură şi în comunităţile lor, politici de plată gândite în avantajul acestora, practici agricole dintre cele mai eficiente și programe de formare și asistenţă tehnică. Toate acestea conduc la îmbunătăţirea permanentă a calității cafelei, dezvoltării durabile și productivităţii plantaţiilor de cafea – cei trei piloni reprezentați de triplul A din numele programului. Această abordare aduce şi îmbunătăţirea condițiilor sociale, de mediu și economice ale fermierilor de cafea și ale comunitătilor agricole în toate zonele vizate.

În prezent peste 120.000 de fermieri din 15 țări cultivatoare de cafea fac parte din Programul Nespresso AAA Sustainable Quality™ și peste 400 de agronomi Nespresso lucrează alături de ei. 93% din boabele de cafea pe care le folosim în crearea sortimentelor noastre sunt obținute în mod sustenabil din culturi de cafea ce fac parte din acest program, iar 48% provin din ferme ce au obținut certificări din partea Fairtrade International și Rainforest Alliance.

Relația pe termen lung pe care am construit-o împreună cu fermierii prin intermediul programului AAA Sustainable Quality™ a contribuit la consolidarea viziunii pentru un viitor sustenabil al culturilor de cafea. Alături de Rainforest Alliance vom promova și răsplăti metodele regenerative de cultivare a cafelei, pentru a proteja calitatea solului și a asigura biodiversitatea. Agricultura regenerativă este o modalitate prin care urmărim să conservăm și revitalizăm solul și tot ecosistemul din jurul său, reducând emisiile de CO2 și de gaze de seră din atmosferă. Astfel, ajută la îmbunătățirea rezilienței solului în fața schimbărilor climatice și, pe termen lung, la îmbunătățirea traiului fermierilor.

Nu în ultimul rând, în parcursul nostru de a-i sprijini pe fermieri să își planifice viitorul, am creat, împreună cu Fairtrade International și guvernul Columbian, un plan de economii pentru pensie, ce le oferă fermierilor posibilitatea de a-și planifica activ retragerea din câmpul muncii. Este prima inițiativă de acest gen din industria cafelei, din care deja fac parte 2045 de fermieri AAA. Astfel, transferul de ferme de cafea de la părinți la generația mai tânără are un suport financiar stabil. De asemenea, am lucrat la un proiect-pilot în Columbia, alături de Blue Marble Microinsurance și am dezvoltat un program de asigurare a culturilor de cafea. Acesta a fost gândit ca o plasă de siguranță pentru fermieri, oferindu-le modalități de protecție în cazul în care recolta este nesatisfăcătoare, reducându-le astfel vulnerabilitatea în fața efectelor schimbărilor climatice.

În privința acțiunilor de protecție și conservare a biodiversității anunțate la nivel global care este stadiul soluțiilor promovate (plantări de arbori, susținerea comunităților etc.)?

De mai bine de 20 de ani Nespresso s-a concentrat asupra protejării naturii prin proiecte agroforestiere menite să consolideze ecosistemele din regiunile consacrate pentru cultivarea cafelei de înaltă calitate. Începând cu 2009, ne-am angajat să avem în vedere schimbările climatice. În 2014, ne-am reînnoit angajamentul ca parte a programului nostru de strategie în privința sustenabilității, The Positive Cup. Printr-o investiție de peste 585 de milioane de franci elvețieni, Nespresso a putut implementa această strategie și a încorporat sustenabilitatea în modelul de afaceri.

Suntem mândri de ceea ce am obținut până în prezent, iar aici amintesc rezultate precum reducerea amprentei de carbon cu 24% pentru fiecare ceașcă (la sfârșitul anului 2020 față de valoare de referință din 2009), obținerea neutralității în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon în cadrul operațiunilor noastre (domeniul de aplicare 1 și 2) până în 2017, plantarea a peste 52 de milioane de copaci în zonele cultivatoare de cafea și împrejurul lor, colaborarea cu peste 120.000 de fermieri din întreaga lume prin intermediul programului nostru Nespresso AAA Sustainable Quality™ pentru a reduce impactul producției de cafea asupra mediului, îmbunătățind, în același timp, rezistența cultivatorilor de cafea.

În prezent, trecem la următoarea etapă în călătoria noastră pentru sustenabilitate care constă în abordarea celor mai mari provocări cu care ne confruntăm, cum ar fi deșeurile și schimbările climatice. Astfel, în acest sezon festiv, odată cu lansarea colecției Gifts of the Forest, ducem un pas mai departe acțiunile noastre pentru protejarea mediului înconjurător și, alături de ONG-ul Conservation International, contribuim la protejarea a 10 milioane de copaci din pădurea Amazoniană, din regiunea La Pedrera, Columbia, alăturându-ne proiectului Our Future Forests: Amazonia Verde. Protejarea și conservarea acestei regiuni are o importanță covârşitoare la nivel global în combaterea schimbărilor climatice. Regiunea are o biodiversitate extinsă, generată de lacurile și pădurile existente, și o mare importanță culturală și spirituală pentru comunitățile locale ce numesc acest loc “acasă”.

Acțiunile de sustenabilitate se extind și pe plan local. Alături de Nestle România, vom planta peste 50 de mii de puieți de arbori în zonele tampon din jurul Parcului Național Cozia, ce până în 2050 vor neutraliza 10 mii de tone de dioxid de carbon. În 2021, 25 000 de molizi vor prinde rădăcini la Voineasa – un număr simbolic pentru a celebra cei 25 de ani de existență Nestle în România, urmând acțiunii de plantare a celor 30 000 de puieți de salcâm în 2020, colectărilor repetate de deșeuri și primului studiu de biodiversitate pentru Parcul Național Cozia susținut de Nestlé, ca parte a proiectului Popas 2020.

Astfel, iubitorii cafelei noastre vor avea certitudinea că, atunci când savurează sortimentele de cafea sau când oferă în dar produsele Nespresso contribuie la susținerea unei cauze de sustenabilitate extrem de importante. Din punctul nostru de vedere, cafeaua poate fi o adevărată forță a binelui și suntem hotărâți să ne asigurăm că activitățile noastre au un impact benefic asupra oamenilor și planetei.

Cum intenționați să compensați pe viitor emisiile de carbon?

Prin strategia de sustenabilitate Positive Cup, începută în 2014, am investit deja peste 585 milioane de franci elvețieni în acțiuni menite să aibă un impact pozitiv asupra mediului și comunităților și cu siguranță nu ne vom opri aici. Ne aflăm într-o călătorie pe termen lung pentru a obține zero emisii nete de dioxid de carbon, iar angajamentul că fiecare ceașcă de cafea Nespresso va primi certificarea de neutralitate în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon din partea organizației Carbon Trust până la sfârșitul anului 2022 este primul punct de referință al acestei călătorii. Suntem încrezători că îl vom îndeplini prin acțiuni concrete, cu impact pozitiv.

Prin compensare, contribuim la finanțarea proiectelor care permit protejarea/refacerea pădurilor sau implementarea unor soluții eficiente din punct de vedere energetic pentru comunitățile agricole, care contribuie la abordarea provocării urgente a schimbărilor climatice. Am pus la punct un proces solid pentru a alege proiectele de compensare în funcție de relevanța lor pentru lanțul valoric și provocările din industrie. Vom continua să investim în proiecte și initiative ce vizează implementarea de practici de agricultură regenerativă în cadrul plantațiilor de cafea, creșterea proporției de materiale reciclate utilizate în proiectarea capsulelor, accesoriilor și espressoarelor noastre, folosirea energiei regenerabile, creșterea ratei de reciclare a capsulelor utilizate Nespresso, optimizarea proceselor logistice, precum și proiecte de reîmpăduriri în jurul regiunilor cultivatoare de cafea. Pe măsură ce depunem eforturi pentru a reduce emisiile de carbon, dependența de compensare se va reduce în mod progresiv.

Obiectivul nostru pe termen mediu este reducerea emisiilor cu 50% până în 2030, comparativ cu valoarea de referință din 2018. Vom raporta anual, cu ajutorul surselor oficiale de informare, progresul nostru în ceea ce privește reducerea și compensarea. Declarația explicativă de calificare emisă de Carbon Trust și raportul CSV Nespresso sunt două dintre aceste surse.

spot_img

Ultimele știri