Alimentele care provin din ocean ajută în lupta cu malnutriția, dar și cu schimbările climatice

Alimentele care provin din ocean sau din apa dulce au un potențial extraordinar să rezolve mai multe provocări cu care se confruntă omenirea. Ele ar putea ajuta la reducerea deficitelor nutriționale, riscurilor de îmbolnăvire, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a asigura rezistența în fața schimbărilor climatice. 

Așa spune echipa de experți de la Blue Food Assessment, o colaborare internațională a oamenilor de știință al cărei accent a fost pus pe rolul alimentelor acvatice în sistemele alimentare globale. Într-o lucrare publicată în revista Nature și preluată de ScienceDaily oamenii de știință scot în evidență beneficiile la scară globală ale adăugării mai multor alimente de acest tip în dieta oamenilor.

Chiar dacă oamenii din întreaga lume depind și se bucură de fructele de mare, potențialul ca aceste alimente care provin din ocean de a aduce beneficii oamenilor și mediului rămâne subapreciat”, a declarat ecologistul marin UC Santa Barbara, Ben Halpern, director al Centrului Național pentru Analiză și Sinteză Ecologică și un membru al echipei. „Prin această muncă, aducem atenția asupra acestor numeroase posibilități și asupra beneficiului transformator pe care alimentele de acest tip le pot avea pentru viața oamenilor și mediile în care trăiesc”.

Acest studiu sintetizează concluziile evaluării și le transpune în patru obiective de politică legate de nutriție, sănătate, mediu și mijloace de trai. Echipa de cercetare raportează că alimentele acvatice sunt bogate în mulți nutrienți esențiali, în special vitamina B12 și acizi grași omega-3, deficiențele cărora sunt relativ mari la nivel global, în special în țările africane și sud-americane. Creșterea aportului de alimente de acest tip în acele zone ar putea diminua malnutriția, în special pentru populațiile vulnerabile, cum ar fi copiii mici și bătrânii, femeile însărcinate și femeile aflate la vârsta fertilă.

Între timp, incidența ridicată a bolilor cardiovasculare – o afecțiune asociată cu consumul excesiv de carne roșie – se găsește mai ales în țările bogate și dezvoltate din America de Nord și Europa. Promovarea mai multor fructe de mare de apă dulce sau marine aici ar putea înlocui consumul de carne roșie și procesată și ar putea reduce riscurile și ratele de dezvoltare a bolilor de inimă.

Mai multe alimente de acest tip poate duce, de asemenea, la un sistem alimentar mai ecologic și mai durabil. Deoarece producția de hrană acvatică exercită presiuni de mediu relativ mai scăzute decât producția terestră de carne, o trecere către mai multe alimente albastre ar putea reduce costul pe care producția de animale terestre (în special rumegătoare, cum ar fi vacile, oile și caprele) îl are asupra pământului.

Dezvoltate cu grijă, acvacultura, maricultura și pescuitul prezintă, de asemenea, oportunități de angajare și pot asigura traiul a sute de milioane de oameni din întreaga lume, potrivit cercetătorilor.

Prin implementarea atentă a politicilor care reduc barierele în calea producției și accesului la alimente de acest tip, țările ar putea beneficia de multiple beneficii simultan, rezultând oameni mai sănătoși și un sistem alimentar durabil, precum și o mai bună capacitate de adaptare la condițiile de mediu în schimbare. Dar nu toate țările vor beneficia într-o măsură uniformă.

„Mâncărurile de acest tip pot juca un rol important în dietele, societățile și economiile noastre, dar cum arată exact aceasta va diferi foarte mult de la o țară și un cadru local la altul”, a spus autorul principal al studiului, Beatrice Crona, profesor la Centrul de Reziliență din Stockholm la Universitatea din Stockholm și co-președinte al Blue Food Assessment. „Scopul nostru este ca factorii de decizie să înțeleagă pe deplin diversele contribuții pe care le pot aduce alimentele de acest tip, dar și să ia în considerare compromisurile care trebuie negociate pentru a profita cu adevărat la maximum de oportunitățile pe care le oferă alimentele albastre”.

În acest scop, echipa oferă un instrument online, în care utilizatorii pot vedea relevanța obiectivelor de politică din întreaga lume în domeniul nutriției, bolilor de inimă, mediului și adaptării la condițiile de climă.

„Prin personalizarea suplimentară a diferiților parametri din instrumentul online, factorii de decizie pot explora politicile alimentare de acest tip cele mai relevante pentru contextul lor național și pot folosi lucrarea pentru a inspira politicile alimentare care pot depăși provocările existente – de mediu și nutriționale”, a spus Jim Leape, co- director al Centrului Stanford pentru soluții oceanice, un partener cheie în Blue Food Assessment.

Acest studiu este cel mai recent dintr-o serie de lucrări evaluate de colegi, scrise de echipa Blue Food Assessment, într-un efort de a înțelege potențialul alimentelor de acest tip în sistemul alimentar global actual și viitor.

Citește și: Argila ar putea fi folosită pentru captarea dioxidului de carbon

spot_img

Ultimele știri