08/10/07 Greenpeace – Un nou caz de cultivare ilegala masiva de soia MG in Bihor

Greenpeace expune un nou caz de cultivare ilegala masiva de soia MG in Bihor -Coexistenta plantelor MG cu cele non MG este imposibila

Batar, Bihor, 8 octombrie 2007 – Greenpeace saluta activitatile Garzii Nationale de Mediu care a descoperit recent un nou caz de cultivare ilegala cu soia MG pe 290 hectare in comuna Batar din judetul Bihor [1]. Acest caz se adauga celor 16 cazuri de cultivare ilegala cu plante MG (15 cu soia, 1 cu pruni si 1 cu cartofi) investigate si publicate de Greenpeace in perioada 2005-2007 [2], si se adauga celor 142 cazuri de contaminare din lume in perioada 1996-2006 [3].

Fermierii au obiceiul sa pastreze seminte din recolta proprie pentru a le insamanta urmatorul an. Utilajele agricole de insamantat si de recoltat, dar si mijloacele de transport pentru seminte amesteca inevitabil semintele MG cu cele non MG si contamineaza mediul. Nu exista spatii de stocare si linii de procesare separate pentru plantele MG si acestea pot contamina alimentele. „Acest nou caz de cultivare ilegala cu soia modificata genetic demonstreaza ca organismele modificate genetic nu pot fi tinute sub control. Coexistenta plantelor modificate genetic cu cele nemodificate genetic este un mit! Domnul Ministru Attila Korodi trebuie sa interzica imediat importul si cultivarea OMG pentru a proteja mediul si sanatatea oamenilor”, a spus Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace Romania.

Chiar si interzisa prin lege, soia MG [4] contamineaza inca mediul. Anul acesta s-a adaugat un nou pericol si mai mare, porumbul MG MON810 produs de compania americana Monsanto [5] si permis ilegal pentru cultivare de Ministerul Agriculturii [6] pe 332 hecatre in 6 judete. Spre deosebire de soia care poate fi impurificata doar prin metode mecanice, porumbul poate contamina culturile invecinate si prin transportarea polenului de catre insecte sau vant. „Ministerul Agriculturii este depasit de situatia culturilor ilegale si va fi tras la raspundere daca soia si porumbul MG vor ajunge in mancarea romanilor. Sa nu uitam ca vasta majoritate a romanilor respinge categoric alimentele MG [7].”, a incheiat Paun.

Greenpeace cere:

– Garzii Nationale de Mediu sa dispuna distrugerea imediata a soiei MG cultivata ilegal in Batar, judetul Bihor
– Ministerului Agriculturii sa preia controlul asupra situatiei culturilor ilegale de plante MG
– Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului sa initieze controale pentru alimentele care contin soia si porumb produse in Romania pentru a evita ca acestea sa fie contaminate cu OMG
– Ministerului Mediului sa interzica in cel mai scurt timp importul si cultivarea de plante MG in Romania

spot_img

Ultimele știri