01/11/07 Greenpeace – Greenpeace saluta pozitia anti-OMG a Snack Attack

Comunicat de presa Greenpeace/Organisme modificate genetic

Greenpeace saluta masurile Snack Attack anti OMG pentru a proteja consumatorii
Ministerul Mediului pare ca vegeteaza si ezita sa interzica OMG

Bucuresti, 1 noiembrie 2007 – Greenpeace saluta decizia de astazi a Snack Attack de a produce si de a distribui alimente fara organisme modificate genetic (OMG) pentru a proteja sanatatea oamenilor. Este de asemenea laudabila si intentia companiei ce are planuri sa comercializeze si alimente ecologice care sunt la mare cautare pe piata europeana. „Snack Attack ofera astazi producatorilor din Romania un exmplu pentru cum ar trebui o companie sa trateze dorinta romanilor de a consuma alimente fara OMG. Mai ramane sa ii vedem comercializand produse ecologice locale si le dam nota zece. Asteptam cu mare nerabdare decizii similare si din partea celorlalti producatori de alimente care activeaza in tara noastra.”, a declarat Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace Romania.

Chiar daca in cazul Snack Attack procentul de contaminare a fost aproape de limita impusa de lege pentru etichetare, este inca o dovada ca OMG nu pot tinute sub control si se pot strecura cu usurinta in farfuriile noastre. Singura solutie este interzicerea lor, asa cum a cerut si Franta vinerea trecuta [1]. Argumentele folosite de Presedintele Sarkozy pentru a justifica necesitatea evitarii de a cultiva plante MG sunt:

– Indoieli privind necesitatea OMG
– Indoieli in legatura cu siguranta OMG pentru mediu si sanatate
– Ingrijorari privind diseminarea necontrolata a OMG

In acest moment sase state membre au interzis deja importul si cultivarea de OMG (Ungaria, Austria, Polonia, Grecia, Germania si Franta). Romania, desi are toate argumentele legale, economice si stiintifice sa interzica OMG intarzie inadmisibil sa ia o decizie. „Nu exista studii pe termen lung care sa demonstreze ca OMG sunt sigure pentru sanatate si mediu. Romanii si europenii in general nu vor OMG nici pe campuri si nici in farfuriile lor. Supermarket-urile au eliminat deja de pe rafturi alimentele MG, producatorii inceteaza se le mai produca, dar contaminarea continua sa apara si sa afecteze intreg lantul de productie. Ma intreb ce face domnul Ministru Korodi pentru a arata ca ii pasa de sanatatea oamenilor si de mediu. Va continua domnia sa sa permita industriei OMG sa foloseasca romanii drept cobai pentru experimente genetice nesigure?”, a incheiat Paun.

Greenpeace cere:
– producatorilor si distribuitorilor de produse alimentare din Romania sa urmeze exemplele Snack Attack, dar si a supermarket-urilor cum ar fi Carrefour, Cora si Billa [2] care au eliminat deja alimentele MG din rafturi si sa adopte o politica fara OMG pentru a proteja sanatatea consumatorilor.
– Ministerului Mediului sa interzica importul si cultivarea OMG in Romania

Pentru mai multe informatii puteti contacta:

Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace, tel. 0744 351977

Note:
[1] Presedintele Frantei cere interzicerea OMG:
http://www.greenpeace.org/international/news/french-green-revolution071026

[2] Ghidul consumatorului pentru OMG, editia a II-a, este deisponibil pentru descarcare la:
http://www.greenpeace.ro/uploads/articole/ghidul_consumatorului_editia_aIIa.pdf

spot_img

Ultimele știri