Un restaurant pe jumătate construit în apă, în Norvegia, își propune să-și educe clienții în legătură cu viața marină din apele reci. Proiectul, primul de acest fel din Europa, funcționează și ca centru pentru oamenii de știință.
Lung de 34 de metri, din care jumătate se află sub apă, restaurantul „Under” a fost construit din beton brut, care a fost lăsat la vedere pentru a încuraja vietățile marine să crească pe el. Inaugurată anul trecut, construcția a fost deja revendicată de diferite forme ale vieții de sub apă: algele au crescut pe exterior, iar șerpi de apă și ciripede (crustacee) se lipesc de geamuri.
„Vedem acest proiect ca pe un ochi spre ecosistemul de coastă”, a declarat pentru The Guardian Trond Rafoss, profesor asociat la Universitatea Agder și biologistul implicat în activitățile de cercetare de la restaurant. „Biodiversitatea din apele reci este foarte puțin cunoscută. Credem că, cu cât mai multă lume capătă cunoștințe despre viața marină, cu atât mai mulți vor avea grijă de oceane”.
Restaurantul a primit finanțare de la guvernul norvegian (care a plătit jumătate de proiect) ca un „laborator sub apă”, iar Rafoss își aduce aici studenții de la master în ecologia marină, ca să găsească inspirație pentru temele de cercetare. Până acum, aceste teme s-au axat pe cum poate fi refăcut ecosistemul marin în porturi și pe experimente care să demonstreze că labridele (o familie de pești colorați) sunt capabile să învețe.
Rafoss plănuiește să folosească restaurantul ca parte a unui proiect interdisciplinar de cercetare despre modalitățile prin care oamenii învață lucruri despre știință atunci când merg în vacanță sau când iau parte la o activitate educațională de agrement. El crede că experiențele te pot învăța mai mult decât o pot face textele.
„Când oamenii merg în vacanță, vor să învețe ceva nou într-un mod distractiv,” a spus el. „Suntem interesați să găsim care sunt tipurile de experiențe care cresc cunoștințele despre știință în rândul publicului.”
În loc să afișeze mesaje explicative cu speciile care pot fi văzute pe ferestre, omul de știință i-a învățat pe ospătari să le ofere clienților informații despre ceea ce văd. Totuși, această experiență nu este pentru oricine, pentru că meniul, care conține 18 feluri de mâncare atent selectate și pregătite, costă 199 de lire. Stig Ubostad, unul dintre proprietarii „Under”, spune că restaurantul a fost gândit ca o experiență de trăit o dată în viață.
În bucătărie, focusul este menținut pe sustenabilitate – se folosesc toate părțile din pește, speciile subapreciate, dar și capturile accidentale.