Taxiurile londoneze isi fac plinul cu ulei prajit

Peste 1.000 de taxiuri londoneze, dintre cele 21.000 care circula pe strazile capitalei britanice, isi vor face plinul cu ulei prajit, provenit din tigaile in care s-au fript cartofi, sunca sau peste.

Biocarburantul se gaseste deja la cele doua statii "peco" date in folosinta la Londra, iar taximetristii par incantati sa-si plimbe clientii in masini care circula cu carburant ecologic, scrie „The Guardian” .

„Uleiul prajit, pe langa faptul ca este un produs local, este mai ieftin decat petrolul, este un produs ecologic si este mai bun pentru motor”, sustine un taximetrist din Londra.

Companiile de biodiesel, Uptown Oil si Pure Fuels, recupereaza uleiul utilizat in restaurantele si cafenelele vecine si, astfel, reusesc sa fabrice saptamanal in jur de 30.000 de litri de carburant pentru cele doua statii de taxiuri londoneze, gratie unui proces de filtrare, relativ simplu.

Emisiile de dioxid de carbon care provin din carburantul pe baza de ulei prajit sunt cu 80% mai mici decat cele care provin de la carburantii pe baza de petrol, iar particulele fine emise de vehicule pot fi reduse cu 60%, sustin fabricantii biocarburantului obtinut din ulei uzat.

Restaurantele din Marea Britanie produc anual intre 50 si 90 de milioane de litri de ulei uzat, care sfarseste de cele mai multe ori in canalizari.

„Trebuie sa facem anual cel putin 55.000 de deblocari ale retelelor de canalizare, care se infunda din cauza grasimilor care se scurg in ele, iar asta ne costa 13 milioane de euro”, explica Simon Evans, purtatorul de cuvant al Thames Water, compania responsabila cu livrarea apei in capitala londoneza.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri