Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Luna este mai tanara decat se credea

Un nou studiu realizat pe roci lunare a scos la iveala faptul ca Luna s-a format acum 4,36 miliarde de ani, fiind astfel cu 200 de milioane de ani mai „tanara” decat se credea, relateaza Mediafax.

Noua datare a fost posibila datorita unei noi proceduri la care s-au folosit izotopi de plumb si de neodim, descoperiti intr-un esantion de anortozit, cea mai veche roca din scoarta lunara.

Cea mai plauzibila teorie despre formarea Lunii spune ca satelitul natural al Terrei a aparut in urma impactului dintre un obiect de marimea unei planete mici si Pamant.

Din coliziune s-au desprins cantitati mari de materie de pe Terra, roci si magma, care au format Luna. Suprafata ei ar fi fost initial doar un imens ocean de magma care s-a racit ulterior.

"Varsta extraordinar de mica a acestui esantion lunar semnifica fie ca Luna s-a solidificat semnificativ mai tarziu decat se credea pana acum, fie ca noi trebuie sa ne revizuim complet modul de a intelege istoria geologica a Lunii", a declarat Richard Carlson, de la Institutul Carnegie din Washington.

Daca noua datare a esantionului lunar este exacta, acest lucru inseamna ca cele mai vechi zone din scoartele terestra si lunara s-au format aproximativ in acelasi timp, la putin timp dupa un impact urias.

Acest lucru corespunde varstei unor depozite descoperite in vestul Australiei, care contin zirconiu, cel mai vechi mineral terestru.

Foto: usahitman.com

spot_img

Ultimele știri