Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gheata polara se topeste mai rapid decat se credea din cauza incalzirii oceanelor

Aerul cald rezultat din schimbarile climatice nu este singurul factor care va grabi topirea ghetarilor de la poli, ci si apa calda de sub gheata, se arata intr-un nou studiu citat de Mercurynews.com.

Topirea rapida a ghetii din Groenlanda si parti din Antarctica este considerata o consecinta a incalzirii globale, ridicand nivelul oceanelor. Insa pana acum nu s-a acordat o prea mare atentie impactului pe care il are apa calda de sub gheata.

Jianjun Yin si colegii sai de la Universitatea din Arizona au anuntat ca, din cauza apei care se incalzeste gheata polara s-ar putea topi mai rapid decat se credea. Studiul lor a fost publicat ieri in jurnalul Nature Geoscience.

„Incalzirea oceanelor este foarte importanta in comparatie cu incalzirea atmosferica deoarece apa are o capacitate mai mare de incalzire decat aerul. Daca pui un cub de gheata intr-o camera calda se va topi in cateva ore. Dar daca il pui intr-o cana cu apa calda va disparea in doar cateva minute”, a spus Yin.

In plus, sustine Yin, daca gheata care pluteste din zonele de coasta se va topi, va accelera acelasi proces in cazul ghetarilor, aducand mai multa gheata in oceane.

„Asta inseamna ca atat ghetarii din Groenlanda cat si cei Antarctica se vor topi mai repede decat credea pana acum comunitatea stiintifica. Studiul nostru aduce noi dovezi conform carora nivelul oceanelor va creste cu aproximativ un metru in acest secol si cu mai mult in urmatoarele secole”, a declarat Jonathan Overpeck, co-autorul studiului.

Foto: thebuzzmedia.com

Florin Tulbure 

spot_img

Ultimele știri