Deseurile spatiale, indepartate cu ajutorul laserului – proiect

Deseurile spatiale care se afla pe orbita Pamantului au devenit o adevarat problema, mai ales ca se strang din ce in ce mai multe cu fiecare an, creand probleme de navigare satelitilor si navetelor, ce se pot ciocni oricand cu acestea. Insa cercetatorii si oamenii de stiinta vin cu tot felul de solutii interesante pentru a scapa de aceste probleme. Iar una dintre acestea este folosirea laserului.

Potrivit Treehugger.com, care citeaza PhysOrg.com, o nouă lucrare stiintifica intitulata Indepartarea Deseurilor Orbitale cu Laser, propune ”folosirea unui laser de mare putere, instalat pe Pamant, pentru crearea unor jeturi de plasma care sa incetineasca deseurile spatiale, determinand intrarea actora in atmosfera, unde se descompun prin ardere, sau cad in ocean.”

Metoda se numeste Laser Orbital Debris Removal (LODR) si nu necesita dezvoltarea unei noi tehnologii, fiind folosita cea deja disponibila de 15 ani. Este relativ ieftina si imediat disponibila. Echipa din spatele acestui proiect, din cadrul companiei Photonic Associates, sustine ca metoda ar costa doar un milion de dolari pentru un obiect mare indepartat de pe orbita, si cateva mii in cazul celor mai mici.

”Folosirea laserelor instalate pe Pamant elimina nevoia de a lansa un vehicul in spatiu, ceea ce ar costa sute de milioane de dolari… Probabil cea mai mare critica a unui astfel de proiect ar veni din partea comunitatii internationale, care s-ar putea teme ca un laser asa de puternic ar putea fi folosit in scopuri militare, precum doborarea satelitilor inamici. Din cauza acestor complicatii politice politica oficiala a NASA este ca orice propunere care implica laserul este moarta din fasa”, a declarat  Donald Kessler, astrofizician al NASA, citat de Wired.com.

Foto: Wired.com

Florin Tulbure

Citeste si:

O sonda spatiala defecta s-ar putea prabusi pe Pamant. Rusii incearca sa o trimita spre Marte

NASA pregateste lansarea pe Marte a lui Curiosity, cel mai avansat vehicul al agentiei spatiale

NASA va explora asteroidul cu cele mai mari sanse de a lovi Pamantul

Fotografii senzationale de la ultima iesire in spatiu a astronautilor navetei Endeavour

NASA anunta naveta spatiala a viitorului: Va efectua misiuni pe asteroizi si chiar pe Marte

Noi forme de relief care seamana cu chipuri umane, descoperite pe Marte (FOTO)

O bucata dintr-o cometa se dezintegreaza la impactul cu atmosfera Pamantului (VIDEO)

Imagini apocaliptice cu eruptia vulcanului islandez, surprinse din spatiu

spot_img

Ultimele știri