Baconschi: Trebuie eliminate diferentele dintre subventiile acordate fermierilor din tarile UE

Este necesara eliminarea diferentelor dintre subventiile acordate fermierilor din statele membre ale Uniunii Europene, astfel incat fermierii romani sa nu se afle intr-o situatie care sa le afecteze competitivitatea, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

Seful diplomatiei romane a subliniat aceasta idee in cadrul intrevederii sale cu Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.

Intrevederea s-a desfasurat vineri dupa-amiaza la sediul MAE.

mDiscutiile celor doi oficiali au vizat principalele componente ale pachetului de reforma a Politicii Agricole Comune (PAC), adoptat la 12 octombrie 2011, in contextul negocierilor privind noul cadru financiar multianual 2014-2020.

Ministrul Baconschi a subliniat importanta, pentru Romania, a mentinerii unor alocari importante pentru PAC, ca una dintre cele mai importante politici comune ale UE.

La randul sau, comisarul Ciolos a exprimat intentia de a defini un nou concept al PAC, care sa recunoasca rolul agriculturii in asigurarea securitatii alimentare si gestionarea resurselor de interes public, inclusiv de prezervare a solului si a biodiversitatii. De asemenea, agricultura ofera valoare adaugata si potential de dezvoltare economica in mediul rural.

"Agricultura reprezinta un domeniu de viitor, iar sustinerea sa financiara vizeaza asigurarea securitatii alimentare, modernizarea sa, investitii in infrastructura rurala si competitivitatea produselor europene", a explicat comisarul european.

Bani europeni pentru cresterea calitatii vietii in mediul rural

Ministrul roman, Teodor Baconschi, a sugerat elaborarea unei strategii de investitii pentru cresterea calitatii vietii in mediul rural.

Un alt element abordat in discutiile celor doi oficiali a vizat necesitatea unei conexiuni intre cercetarea aplicata si productia agricola. A rezultat disponibilitatea, la nivelul Uniunii Europene, a unor resurse financiare importante pentru cercetare si inovare in agricultura (programul "Agricultura Cunoasterii"). Accesarea acestor resurse este considerata o “provocare centrala” pentru Romania.

Mihai Diac

Foto: ryanotoukiawa.wordpress.com

Citeste si:

Agricultura ecologica, echitabila si eficienta va sta la baza viitoarei Politici Agrare Comune

Dacian Ciolos: „Mentinerea biodiversitatii si protejarea solului, conditionalitati pentru accesarea fondurilor europene in agricultura”
 

spot_img

Ultimele știri