Compania producatoare de ciocolata Cadbury si-a unit fortele cu producatorii britanici de lactate Selkley Vale din Wiltshire si Gloucestershire, pentru a reduce amprenta de carbon pe care industria de prelucrare a laptelui o are asupra mediului.
In conditiile in care productia de lactate este responsabila pentru 60 de procente din amprenta de carbon a ciocolatei, cele doua parti s-au angajat sa supuna animalele la o dieta bazata pe o cantitate redusa de fibre, pentru ca vacutele sa elimine cat mai putin dioxid de carbon. In plus, fertilizatorii vor fi folositi mai prudent, iar consumul de energie va fi redus cu ajutorul senzorilor care vor opri furnizarea de energie catre echipamentele nefolosite.
In acelasi timp, masurile adoptate in proiectul pilot trebuie sa contribuie la imbunatatirea starii de sanatate a animalelor, pentru ca productia de lapte sa creasca.
Cadbury isi propune redactarea unui ghid care sa contina actiunile si practicile manageriale necesare pentru a reduce emisiile de carbon, denumit „Cadbury Guide to Low Carbon Dairy Farming".
Compania britanica a lucrat impreuna cu organizatia Carbon Trust pentru a calcula amprenta de carbon a laptelelui folosit de ei, iar initiativa tine de programul “Purple goes Green”, care isi propune sa reduca emisiile de carbon cu 50% pana in 2020.
Productia de lactate este responsabila pentru o medie de 23 de procente din emisiile de CO2 din atmosfera, 25% din emisiile de metan, si 52% din oxizii de nitrat.
In medie, o vaca emite intre 80 si 120 de kilograme de metan pe an, conform studiului Organizatiei ONU pentru Alimente si Lactate, citat de Cadbury. Cantitatea echivaleaza cu emisiile eliberate in atmosfera de o masina intr-un an.