Sarea poate fi mai mult decât un aliment, poate fi chiar material de construcție. Grupul iranian de construcții Emtiaz a folosit sare pentru a ridica un restaurant eco-friendly, scrie treehugger.com. Inspirat din ocnele de sare din regiune, restaurantul din localitatea Shiraz, Iran, are mesele, scările și pereții acoperiți cu un strat de sare care, pe lângă rolul decorativ, depoluează atmosfera.
Sarea este un dezinfectant natural, iar ionii care se eliberează purifică și filtrează aerul, ceea ce face din ea materialul perfect pentru un restaurant. Iar restaurantul din sare construit de iranieni reprezintă o formă inteligentă de utilizare a sării ca material de construcție și este integrat perfect în arhitectura zonei în care se află mai multe mine de sare, care au și inspirat, de fapt, acest proiect. Arhitecții susțin că au avut mai multe motive să proiecteze o astfel de construcție ecologică și insolită.
Sarea purifică aerul din interiorul restaurantului, inclusiv din bucătărie, și elimină ioni pozitivi care sunt benefici pentru organismul uman, mai ales în cazurile în care există suferințe ale aparatului respirator. Principiul după care a fost construit acest restaurant este ecologic și, în același timp, se conformează normelor de dezvoltare durabilă folosind sarea ca material de construcție. Sarea are o reputație proastă dar numai atunci când este folosită excesiv în gastronomie, dar să iei masa într-un restaurant construit în întregime din sare poate să însemne relaxare și sănătate.
Citește și: