Alimentele nesigure pot conține bacterii dăunătoare, virusuri, paraziți sau substanțe chimice, și provoacă mai mult de 200 de boli – de la diaree la cancer. Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat primele cifre dintr-un studiu mai amplu cu privire la impactul global al alimentelor contaminate. Lucrarea va fi publicată în cursul lunii octombrie 2015.
Conform datelor OMS anual peste 350.000 de persoane decedează din cauza complicațiilor survenite în urma consumului unor alimente contaminate cu agenți chimici sau patogeni. Astfel, cele mai multe decese au fost provocate de Salmonella typhi (52 000 de decese), E. coli (37 000) și norovirus (35 000). De asemenea, peste 40% dintre persoanele care suferă de boli enterice cauzate de alimentele contaminate au fost copii cu vârsta sub 5 ani. Cele mai numeroase cazuri au fost semnalate în Africa și Asia de Sud-Est.
Însă nu doar populațiile din zonele sărace ale globului se pot confrunta cu această amenințare. Alimentele nesigure prezintă, de asemenea, riscuri și pentru economiile considerate puternice, mai ales într-o lume globalizată. În 2011 focarul de E. coli din Germania a provocat pagube economice estimate la peste 1,3 miliarde de dolari.
„Producția de alimente a fost industrializată, iar comerțul și distribuția acestora a fost globalizată. Aceste modificări introduc în ecuație mai multe posibilități ca alimentele să fie contaminate cu bacterii dăunătoare, virusuri, paraziți sau substanțe chimice. O problemă locală în siguranța alimentelor poate deveni rapid una internațională de urgență. Investigarea unui focar de toxiinfecții alimentare este mult mai complicată atunci când un fel de mâncare conține ingrediente din mai multe țări”, a declarat directorul general al OMS, Margaret Chan.
Cu toate acestea, eforturile de a preveni astfel de situații de urgență pot fi consolidate prin dezvoltarea unor sisteme robuste de siguranță alimentară și de acțiuni publice colective pentru a protejarea alimentelor împotriva contaminării chimice sau microbiene. De asemenea, consumatorii joacă un rol important în promovarea siguranței alimentare de la igiena mâinilor și până la modul de gătire, în principal al produselor din carne.
„De multe ori este nevoie de o criză de conștiință colectivă privind siguranța alimentară. Impactul asupra sănătății publice și a economiilor poate fi mare”, a declarat Kazuaki Miyagishima, directorul Departamentului de Siguranță Alimentară OMS.
Anul acesta, pe 7 aprilie, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, oamenii sunt invitați să promoveze mesajul „De la fermă până în farfurie, mâncarea sigură să fie”, folosind hashtagul #safefood, pe rețelele de socializare.
Citește și:
Un fost inginer în genetică alimentară vorbește despre pericolele OMG
Acord politic care permite statelor membre să interzică OMG
PE a votat pentru a da țărilor membre dreptul legal de a interzice cultivarea de OMG
Franța a ordonat distrugerea culturilor de OMG în regiunea Pirineilor de Sud