„Hai la 1 la masă”, inițiativa care încearcă să schimbe obiceiurile alimentare ale angajaților români

20 de companii în care lucrează peste 20.000 de angajați au participat în campania „Hai la 1 la masă”. În cadrul acesteia, companiile au testat mai multe modele de bună practică, prin care să schimbe obiceiurile alimentare ale angajaților săi. Inițiativa aparține Edenred România, care se ocupă cu emiterea de tichete și bonuri de masă, și scopul său este să promoveze obiceiul pauzei de prânz zilnice printre angajații români.

foto: Edenred

Timp de o săptămână managerii din mai multe companii printre care se numără General Electric, Groupama Asigurari, Ibis Hotels, Kaufland, Macromex, Novotel, Cora, Romstal sau Salad Box au pus în aplicare un plan, prin care să le ofere angajaților un prânz mai sănătos. Exemplele lor au fost postate pe Facebook.

Ce efecte poate avea obiceiul de a sări peste masa de prânz

Potrivit unui studiu Edenred, 56% dintre angajații români acordă mai puțin de 30 de minute pentru a mânca la prânz.

Specialiștii spun că, pe termen scurt, acest lucru afectează, de exemplu, atenția și concentrarea, în a doua jumătate a zilei, și produc iritabilitate. Pe termen lung, există riscul de apariție a bolilor cardio-vasculare, a diabetului sau a obezității.

Exemplul Romstal: cantină proprie și produse românești

Proiectul „Hai la 1 la masă” al Edenred România se află la cea de-a treia ediție.  În acest an, Romstal a participat ca invitat pentru prima dată, după cum spune Lavinia Galcea, coordonator de proiecte în cadrul companiei.

„Modelul pe care compania îl oferă este faptul că, de când există, din 1994, angajații au pauză de masă la prânz și cantină dedicată lor, cu masa pregătită în bucătăria noastră.”

În cantina companiei se gătește cu alimente provenite în proporție de 90% de la producători locali, pe care le iau prin intermediul unui furnizor al companiei. Acestea provin în mare parte de la Selgros și Metro. În plus, meniurile pentru angajați au și opțiuni vegetariene și, de câteva ori pe săptămână, există și feluri de preparate raw-vegane.

„În ultimii ani, meniul de la cantina angajaților a oferit multe opțiuni de salate în fiecare zi, pe care ți le personalizezi după cum preferi, având la dispoziție legume, semințe, humus sau ciuperci”, spune Lavinia Galcea.

De asemenea, Romstal are și evenimente dedicate alimentației. De exemplu, de 1 iunie, angajații și copiii lor învață noțiuni despre nutriție și legume și cum să-și prepare singuri salatele.

Citește și: VIDEO Pepiniera de grădinari: Bio&Co, întreprinderea socială care aduce varietatea pe mesele bucureștenilor

spot_img

Ultimele știri