VIDEO Cum ne putem produce hrana fără a distruge mediul

Un documentar de 25 de minute ne arată cum putem obține cereale, carne sau pește, într-un mod sustenabil pentru mediu. Documentarul a fost creat de compania americană Patagonia, cunoscută pentru sustenabilitatea modelelor de business dezvoltate.

hrana patagonia

Este un fapt deja cunoscut că producția de hrană afectează iremediabil mediul. Lupta pentru pământ arabil conduce la defrișări și la pierderea biodiversității. Exploatarea irațională a pământului și a oceanelor duce la pierderea fertilității solului și a stocurilor de viețuitoare marine. Dacă mai adăugăm și contaminarea apei cu pesticide, consumul de energie din producție și emisiile rezultate din transport, ajungem la concluzia că agricultura și creșterea animalelor sunt printre cele mai poluatoare industrii.

Prin documentarul creat, retailerul de alimente sustenabile Patagonia Provisions încearcă să demonstreze că există alternative. Filmul se numește „Unbroken ground” și prezintă eforturile unor agricultori, fermieri și pescari de a produce hrana sustenabil. Protagoniștii sunt chiar inițiatorii acestor mici afaceri.

Un alt mod de a produce hrana

Din documentar, aflăm întâi despre un institut care încearcă să dezvolte semințe diverse, produse local. Cercetătorii au grijă să obțină cea mai bună valoare pentru fermieri, dar și pentru producția de pâine artizanală, pentru obținerea malțului sau pentru distilare.

Un alt model de business este cel al unui crescător de animale care a dat creșterea intensivă a vacilor pe creșterea bivolilor. Animalele sunt lăsate libere pe câmp, iar pământul nu este afectat. Bivolii, spre deosebire de vaci, nu pasc iarba pănă la rădăcină, lăsându-i astfel posibilitatea să se regenereze.

La fel de responsabil este și un pescar, care a renunțat la pescuitul intensiv de somon, pentru un model mai sustenabil. El folosește o metodă de pescuit străveche, care îi permite să sorteze manual fiecare pește, eliberându-i pe cei protejați sau pe cei de alt soi.

Yvon Chouinard, creatorul Patagonia, spune în film că a gândit prima sa afacere ca pe un experiment. A reușit în timp să arate că producția de haine poate fi simultan și sustenabilă, și rentabilă. Acum, cu Patagonia Provisions, vrea să demonstreze că modelul etic al Patagonia Clothing poate fi aplicat și în producția de hrană.

spot_img

Ultimele știri