E vremea prunelor care deja au inceput sa apara in gramezi uriase pe tarabele din piata. Prunele, alaturi de alte fructe de toamna cu pielita neagra, fac parte din categoria fructelor despre care specialistii spun ca au efect antioxidant, antiinflamator si antidiabetic actionand, in acelasi timp, ca un scut impotriva cancerului.
Resveratrolul care se gaseste si in compozitia prunelor inchise la culoare, intre indigo si negru si visiniul cel mai inchis, este un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, de patru – cinci ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic ca vitamina C.
Prunele mai contin vitamina A, B si C, sulf, fosfor, mangan, magneziu, sodiu si mai ales potasiu, 300 de mg la suta de grame de fructe proaspete.
Pentru ca este vremea lor, specialistii recomanda o cura de opt-zece prune proaspete, dimineata, inainte de micul dejun, mai ales persoanelor care sufera de constipatie.
Prunele proaspete stimuleaza si regleaza tranzitul intestinal, avand proprietati laxative si depurative. De asemenea, stimuleaza ficatul si ajuta la detoxifierea organismului si sunt bune impotriva starilor febrile si a inflamatiilor.
Un pahar de suc de prune, inainte cu o jumatate de ora de mesele principale, ajuta la intarirea sistemului imunitar, creste rezistenta organismului la infectii, ceea ce este foarte bine tinand cont de faptul ca toamna e foarte aproape, si este un tonic eficient pentru sistemul nervos.
Citeste mai mult pe ziare.com