Oamenii de știință de la Institutul de Cercetări Alimentare (ICA) au descoperit că extractele din plante pot înlocui conservanții chimici, folosiți în industria alimentară.
Cercetătorii ICA au constatat că extractele din scorțișoară și plante medicinale au aceleași proprietăți ca și conservanții chimici.
Una dintre cercetările pe care le-am realizat și le-am finalizat la ICA este înlocuirea conservanților E-uri cu extracte de scorțișoară, de exemplu, care au efecte mult mai bune de conservare și nu schimbă nici gustul, nimic. Noi am avut rezultate în cercetare cam în același timp cu cele obținute pe plan mondial. Am descoperit că extracte naturale din anumite plante pot înlocui conservanții chimici atât de controversați, cum sunt sulfiții, benzoații, precum și nitrații, nitriții, care iarăși sunt o mare categorie de conservanți răi, cu efecte la fel de bune în ceea ce privește caracteristicile tehnologice, conservă la fel de bine produsele, dar nu sunt nocive. Avem și experimente reușite pe care le-am realizat la institut”, a declarat profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, pentru ziarulring.ro.