De ce trebuie să încercați dieta nordică

Noua Dietă Nordică (NND) e un model de dietă sustenabilă, bazată pe alimente nordice care ating scoruri ridicate privind gustul, efectele benefice asupra sănătății și sustenabilitatea, potrivit EcoWatch. Cercetările recente realizate de Henrik Saxe de la Universitatea din Copenhaga, în Danemarca, au comparat NND cu Dieta Daneză Medie (ADD), pentru a explora o serie de indicatori de mediu. Rezultatele mai multor studii au arătat că NND este o modalitate eficientă de a reduce impactul asupra mediului prin alegeri dietetice.

new nordic diet (NND)

Într-unul dintre studiile realizate de Saxe împreună cu colegul său, Jørgen Deigard Jensen, se arată că NND reduce amprenta asupra mediului în raport cu ADD în 12 din 15 categorii de impact. Un alt studiu arată că NND a redus impactul asupra mediului în toate cele 16 categorii de impact examinate. În plus, consumatorii ar economici 266 de euro pe an, dacă se iau în considerare și costurile de mediu.

Organizația de Alimentație și Agricultură (FAO) a Națiunilor Unite definește ca diete sustenabile ”acele diete cu impact redus asupra mediului care contribuie la securitatea alimentară și a nutriției și la o viață sănătoasă atât pentru generațiile actuale, cât și pentru cele viitoare. Dietele Sustenabile respectă și protejează biodiversitatea și ecosistemele, sunt adecvate din punct de vedere cultural, accesibile, echitabile din punct de vedere economic și la prețuri accesibile; sunt potrivite din punct de vedere nutritiv, sigure și sănătoase; în același timp, optimizează resursele naturale și umane.”

Prin trecerea de la ADD la NND, trei dintre cele mai importante efecte asupra mediului – încălzirea globală, anorganicele respiratorii și ocuparea naturii – au fost reduse cu 16-22%, în principal prin reducerea accentului pus pe carne. Carnea și produsele din lapte sunt deosebit de mari consumtoare de apă; amprenta de apă per calorie de producție a cărnii de vită e de 20 de ori mai mare decât cea pentru cereale. Mai mult decât atât, animalele au un impact ridicat asupra folosirii solului, prin conversia pădurilor în terenuri de pășunat.

Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

Suedezii au creat un nou tip de orez cu mai puține emisii de metan

Mega Image a eliminat glutamatul monosodic din toate produsele brandurilor proprii locale

spot_img

Ultimele știri