Unul dintre cele mai populare erbicide din lume – și cel mai utilizat în Statele Unite – a fost etichetat de către Agenția Internaționala de Cercetare a Cancerului (IARC) ca fiind posibil cancerigen, informează Huffington Post.
Decizia a fost luată de de IARC, ramura de cercetare a cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății, cu sediul în Franța, care a luat în considerare statutul a cinci substanțe care ucid insectele și buruienile, inclusiv glifosatul, folosit la nivel global în agricultura industrială.
Agenția de Protecția Mediului din Statele Unite, care își ia propriile decizii, a spus că va lua în considerare evaluarea agenției franceze.
Agenția franceză are patru nivele de risc pentru posibili agenți cancerigeni: cancerigenii cunoscuți, cancerigenii posibili sau probabili, agenții care nu pot fi clasificați și cei care probabil nu sunt cancerigeni. Glifosatul se încadrează acum în a doua categorie: posibil cancerigen.
Noua clasificare vizează în principal uzul industrial al glifosatului, în timp ce utilizarea substanței pentru grădinile de casă nu e considerată riscantă. Glifosatul intră în aceeași categorie de risc cu steroizii anabolizanți și munca în schimburi. Decizia IARC a fost publicată online joi, pe site-ul publicației Lancet Oncology.
Conform agenției franceze, glifosatul e folosit în peste 750 de produse erbicide diferite și a fost detectat în timpul pulverizării în aer, în apă și în mâncare. Experții spun că au existat „dovezi limitate” la oameni, care arată că erbicidul poate provoca limfomul non-Hodgkins. De asemenea, există dovezi convingătoare cum că glifosatul poate cauza și alte forme de cancer, la șoareci și șobolani. IARC mai spune că glifosatul a fost găsit în sângele lucrătorilor agricoli, ceea ce înseamnă că produsul chimic a fost absorbit de organism.
Monsanto și alți producători ai erbicidelor cu conținut de glifosat sunt în total dezacord cu decizia IARC. „Toate utilizările obișnuite de glifosat sunt sigure pentru sănătatea umană”, a declarat Phil Miller, șeful global al afacerilor de reglementare și guvernamentale ale Monsanto.
În 2012, Agenția Protecției Mediului din Statele Unite în 2012 a evaluat glifosatul și a ajuns la concluzia că îndeplinește standardele legale de securitate și că produsul chimic „ar putea continua să fie utilizat fără riscuri excesive pentru oameni sau mediu”.
Experții agenției franceze IARC au spus că riscul de cancer provocat de erbicid apare în mare parte în contextul expunerii profesionale. „Nu cred că utilizarea în case e problema”, a spus un reprezentant al IARC. „Uzul în agricultură va avea cel mai mare impact. Pentru moment, e doar un lucru de care oamenii trebuie să fie conștienți.”
Sursă foto: Flickr.com
Mai citește și:
Țigările electronice, de 10 ori mai cancerigene decât cele obișnuite
Un fost inginer în genetică alimentară vorbește despre pericolele OMG