23/11/2009 DOC EST 2009 – Festival de Film Documentar Editia a III-a

DOC EST 2009 este o premiera in Romania in domeniul filmului documentar de mediu. Aflat la a treia editie, Festivalul de Film Documentar de la Iasi readuce in atentia publicului un gen cinematografic tot mai popular care prezinta fapte autentice si probleme arzatoare ale lumii in care traim. Tema aleasa pentru anul acesta de catre organizatori – Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural German din Iasi, Asociatia Mai bine si Asociatia Teris – este cea a mediului inconjurator.

In programul evenimentului sunt incluse filme care abordeaza subiecte sensibile si controversate: de la incalzirea globala, probleme cauzate de epuizarea resurselor de apa si cultivarea organismelor modificate genetic, la cazul Rosia Montana si mineritul in Romania. Pe parcursul a trei zile, 26-28 noiembrie, intre orele 17.00 si 23.00, la Casa de Cultura a Studentilor din Iasi vor avea loc 12 proiectii de film, 8 intalniri cu invitatii – specialisti in domeniul media si ecologie din Romania, Franta si Germania – si o expozitie de afise despre energie. Deschiderea Festivalului va avea loc joi, 26 noiembrie, ora 17.00! , la sala Gaudeamus, CCS.

Printre filmele incluse in program se afla cateva titluri de referinta pentru tematica tratata, cele mai multe productii 2008-2009. Percy Schmeiser – David vs Monsanto (Bertram Verhaag, Germania, 2009), va fi difuzat in premiera in Romania pe 27 noiembrie de la ora 20.45. Filmul prezinta cazul unui fermier, Percy Schmeiser, care lupta impotriva abuzurilor companiei agro-chimice Monsanto – principala producatoare de organisme modificate genetic (OGM) din lume. Proiectia va fi urmata de discutii la care vor participa fostul director Monsanto – Dragos-Costin Dima, Gabriel Paun, presedintele Agent Green si Carmen Gache, presedinta Societatii Ornitologice Romane.

In prima seara a Festivalului, pe 26 noiembrie, de la ora 20.00, va fi proiectata o productie britanica 2009 – The age of stupid (Franny Armstrong, Marea Britanie, 2009) – considerat de catre presa internationala ca unul dintre cele mai importante filme ale timpului nostru. Documentarul vorbeste despre schimbarile climatice care vor avea loc in viitor.

Festivalul se va incheia sambata, 28 noiembrie cu proiectia filmului Home (Yann Arthus Bertrand, Franta, 2009), cel mai costisitor si mai impresionant documentar despre planeta Pamant, lansat pe 5 iunie 2009, de Ziua Pamantului. Programul detaliat al DOC EST 2009 se gaseste pe site-ul: www.docest.ro

spot_img

Ultimele știri