12/10/2009 WWF – Scrisoare deschisa

Doamna Ministru,

Avand in vedere procedura declansata de Comisia Europeana la Curtea Europeana de Justitie in data de 8 octombrie 2009 pentru nerespectarea Directivei Pasari 79/409/EEC, Coalitia ONG Natura2000 Romania doreste sa vina in ajutorul Guvernului cu datele pe care le detine pentru desemnare suplimentara de Arii Speciale de Protectie Avifaunistica (SPA). Parte din aceste date au fost colectate inca din anul 2007, pe baza unui contract cu Ministerul Mediului si depuse pentru desemnare in acelasi an, iar parte provin din proiecte implementate de organizatii membre ale Coalitiei. Datele se refera la minim 21 Arii de Importanta Avifaunistica si completarea datelor pentru 71 arii.

De asemenea, avand in vedere faptul ca in septembrie a expirat un nou termen, cu privire la completarea retelei de Situri de Importanta Comunitara (SCI), conform Directivei Habitate 92/43/EEC, pentru a evita declansarea unei noi proceduri, punem la dispozitia Guvernului datele de care dispunem pentru desemnari suplimentare.

Consiliul Reprezentativ al Coalitiei ONG Natura2000 Romania va aduce la cunostinta ca, in urma efortului depus in vara acestui an de specialistii Coalitiei, dispunem de date care pot ajuta la indeplinirea obligatiei fata de Uniunea Europeana in ce priveste desemnarea de situri suplimentare in reteaua Natura 2000, ajutand astfel la evitarea sanctiunilor ce s-au anuntat sau se pregatesc de catre Uniunea Europeana.

Cu resursele limitate obtinute de organizatii neguvernamentale, specialistii Coalitiei au realizat inventarieri de teren si studii care pot sta la baza propunerilor de completare a siturilor pentru specii si habitate pentru care, la Seminariile Biogeografice din iunie 2008, Comisia Europeana a acordat calificativele „insuficient moderat” si „insuficient major”.
Pentru cele 16 habitate si 65 specii pentru care Comisia Europeana a cerut desemnari suplimentare de situri, Coalitia ONG Natura2000 Romania poate oferi date dupa cum urmeaza:
a. pentru 8 habitate datele oferite pot fi suficiente pentru desemnarea siturilor suplimentare in
proportie de 100%,
b. pentru 6 habitate detinem date pentru a se desemna peste 50% din siturile necesare,
c. pentru 2 habitate se pot desemna pana la 50% din siturile de care ar mai fi nevoie.
d. datele colectate pe specii pot oferi baza pentru desemnarea a 100% din siturile necesare pentru 26 de specii, in jur de 50% pentru 27 de specii si in diferite procente pentru 12 specii.
In baza acestor date propunem un numar de minim 257 noi situri.

Mentionam ca in primavara anului 2009 Coalitia ONG Natura2000 a incercat in repetate randuri sa obtina o intalnire cu reprezentantii Ministerului Mediului pentru a stabili o strategie comuna in vederea indeplinirii obligatiilor catre UE si a oferi ajutorul specialistilor din organizatiile membre ale Coalitiei. Reprezentantii Ministerului nu au raspuns in mod favorabil solicitarilor noastre, ca urmare propunerile s-au facut prin munca, in buna parte voluntara, a specialistilor cooptati de Coalitie, fara sprijin si coordonare din partea autoritatii responsabile pentru Natura 2000.

In situatia in care oferta Coalitiei se accepta, dorim sa purtam o discutie cu reprezentantii Ministerului Mediului cu privire la conditiile in care se vor depune datele care sa fie folosite pentru a se raspunde, cel putin partial, cerintelor Comisiei Europene inainte de a se declansa inca o procedura la Curtea Europeana de Justitie. Coalitia conditioneaza depunerea datelor de desemnarea unei comisii de experti independenti pentru validarea datelor oferite si desemnarea siturilor suplimentare.

De asemenea, intrucat datele oferite pot ajuta la pregatirea in buna parte a raspunsului catre CE privind obligatiile de conservare a naturii fata de UE, solicitam ca suma de un milion de Euro ce se ofera pe baza de licitatie pentru „Proiect de cercetare in vederea indeplinirii obligatiilor ce revin tarii noastre in ceea ce priveste aplicarea reglementarilor comunitare privind reteaua ecologica Natura 2000” (cod CPV : 73110000-6 )” sa fie utilizata pentru finalizarea propunerilor de suplimentare de situri si asigurarea conditiilor de baza pentru plati compensatorii catre proprietarii de terenuri.

Avem convingerea ca rezultatul muncii noastre poate fi de un real ajutor, ca urmare solicitam sprijinul dumneavoastra pentru demararea cat mai rapida a procesului de desemnare a noilor situri, conform legislatiei in vigoare, solicitand in acelasi timp Comisiei Europene sa renunte la demersurile de pregatire a sanctiunilor.

spot_img

Ultimele știri