Trei specii de pesti australieni au oferit indicii privind evolutia oamenilor. O echipa de cercetatori condusa de profesorul Peter Currie, din cadrul Institutului de Medicina Regenerativa al Universitatii Monash din Sidney, Australia, a descoperit cum muschii care controleaza inotatoarele unor specii stravechi de pesti, au netezit calea pentru evolutia membrelor posterioare ale animalelor mai inalte.
De aici au aparut tetrapozii, sau creaturile cu patru membre, impreuna cu stramosii nostri stravechi, care au pasit pentru prima oara pe uscat in urma cu 400 de milioane de ani, relateaza Machineslikeus.com.
Profesorul Currie a spus ca pestii nu se diferentiaza prea mult de noi din punct de vedere genetic. „Am aratat ca formarea mecanismului muschiului pelvic la pestii vertebrati este o tranzitie intre cel al rechinilor si al stramosilor nostri tetrapozi. Prin examinarea felului in care diferite specii de pesti genereaza muschii inotatoarelor, am reusit sa descoperim cum au evoluat membrele posterioare. Oamenii sunt doar pesti modificati”, a declarat profesorul Currie.
Oamenii de stiinta stiau deja de mai multa vreme ca aceste specii de pesti stravechi sunt stramosii tetrapozilor. Acesti pesti ar fi putut supravietui pe uscat, respirand aer si folosindu-si inotatoarele pelvice pentru a se misca.
Dar pana acum nu se stiau atat de multe despre acesti pesti. Majoritatea concluziilor au fost trase pe baza studierii scheletelor fosilizate, insa muschii, element vital pentru locomotie, nu s-au conservat la aceste fosile. Iar acum, cercetatorii au studiat pesti care traiesc si in prezent pentru a reface evolutia acestor muschi.
Foto: Machineslikeus.com
Citeste si:
Studiu: Fumatul ar putea conduce la 40 de millioane decese din cauza tuberculozei pana in 2050
Consumul moderat de alcool reduce riscul de astm
Visele ca un film: Clipuri video cu ceea ce percepe creierul, realizate cu ajutorul computer-ului
Cascatul, termostatul natural al corpului uman
Consumul de ciocolata mentine inima sanatoasa
Sase ore pe zi in fata televizorului scurteaza viata unei persoane cu cinci ani
Doua ore de televizor pe zi cresc riscul de diabet si boli cardiovasculare
Adultii care consuma prea mult zahar prezinta riscuri mai mari de a dezvolta boli cardiovasculare
Mancarea poate da dependenta, la fel ca drogurile
Plaman artificial la fel de eficient ca organul uman, creat de cercetatori
E oficial: Vaccinul antifumat nu functioneaza
Retea neuronala artificiala, creata de oamenii de stiinta
Celule inactive, modificate genetic pentru a transmite curentul electric
Barbatii, mai predispusi la decese din cauza cancerului decat femeile