Cascatul, termostatul natural al corpului uman

Creierul uman functioneaza intocmai ca un computer, care, atunci cand se incalzeste, nu mai da randament si i se reduce abilitatea de a procesa informatia.

Dar atunci cand creierul se incalzeste prea mult intervine un termostat natural – cascatul, care permite accesul aerului rece si aduce din nou creierul la o temperatura sanatoasa, se arata intr-un nou studiu, citat de Telegraph.co.uk.

Studiul a fost efectuat in Arizona, pe un grup de 160 voluntari, si acesta a relevat faptul ca oamenii casca de doua ori mai mult in timpul iernii, atunci cand temperatura corpului este mai mare decat aerul din jur.

In timpul verii insa, beneficiile cascatului sunt mai mici deoarece aerul inspirat este mai cald decat temperatura corpului, sustin cercetatorii de la Universitatea Princeton.

Temperatura creierului este influentata de cat de multe operatiuni de procesare trebuie sa realizeze, temperatura sangelui si tensiunea arteriala.

Cercetatorul care a condus studiul, dr. Andrew Gallup, a precizat ca un creier supraincalzit poate cauza stari de somnolenta, ceea ce explica de ce cascam atunci cand ne e somn.

„Cand esti mai cald este mai probabil sa te simti adormit. Noaptea, cand esti pe cale de a adormi, temperatura corpului este cea mai ridicata din intreaga zi”, a explicat el.

Foto: yxhealth.com

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri