Update: Tigarile anti-incendiu se vand de azi in toata Europa

Toate tigarile vandute in Europa vor trebui sa fie conforme cu noile masuri de siguranta impotriva incendiilor incepand din 17 noiembrie 2011, odata cu publicarea noilor standarde de siguranta in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

„Nu exista tigara sigura si, evident, cel mai sigur este sa nu fumezi deloc! Dar, daca oamenii aleg sa fumeze, noile standarde care urmeaza sa intre pe deplin in vigoare vor obliga companiile de tutun sa produca numai tigari cu capacitate redusa de incendiere si vor proteja, potential, sute de cetateni fata de acest pericol de incendiu”, a spus comisarul european pentru sanatate si consumatori, John Dalli.

Schimbarea solicitata in conformitate cu noile standarde se refera la reducerea capacitatii de incendiere, care reprezinta capacitatea unei tigari lasate nesupravegheate de a declansa un incendiu.

Fabricantii de hartie pentru tigari si-au schimbat productia de hartie in sensul introducerii a doua inele din hartie mai groasa in doua puncte de-a lungul tigarii.

Daca tigara este lasata nesupravegheata, tutunul care arde ajunge la unul dintre aceste inele si ar trebui atunci sa se stinga pentru ca inelul restrange alimentarea cu aer/oxigen. O tigara CRC reduce timpul de ardere, micsorand astfel sansa de a aprinde mobila, lenjeria de pat sau alte materiale.

Din datele prezentate de statele membre, care acopera perioada din 2003 pana in 2008, a reiesit ca ca, in UE, din cauza tigarilor se produc peste 30.000 de incendii in fiecare an, cu peste 1 000 de decese si peste 4 000 de vatamari.

Experienta din Finlanda, unde numarul de victime ale incendiilor declansate de la tigari a scazut cu 43%, sugereaza ca aproape 500 de vieti ar putea fi salvate in UE in fiecare an.

Ce spun producatorii?

“JTI pune pe piata doar tigarete conforme noilor standarde, incepand cu 1 octombrie. Tigaretele fabricate in conformitate cu noile standarde referitoare la tendinta de aprindere redusa se vor stinge atunci cand nu sunt fumate activ. Timpul de ardere/stingere variaza, in functie de distanta pana la banda de incetinire. Precizam ca tigaretele conforme noilor standarde nu elimina complet riscul de incendiu”, a declarat pentru Green Report Gilda Lazar, Director Corporate Affairs JTI Romania & Moldova.

Potrivit Gildei Lazar, din perspectiva consumatorilor, produsul nu ar trebui sa prezinte nici un fel de modificare in ceea ce priveste gustul, aroma sau consistenta tutunului.

„Singurul element din componenta tigaretei care este modificat pentru a corespunde noilor standarde este foita de hartie. Hartia speciala este prevazuta cu pana la patru benzi circulare, din substante naturale, cu rolul de a incetini procesul de ardere, atunci cand tigareta nu este fumata activ. Conform testelor, trei din patru tigarete care nu sunt fumate activ ar trebui sa se atinga singure”, a mai spus reprezentantul JTI.

De asemenea, Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs Philip Morris Trading Romania & Bulgaria a declarat pentru Green Report ca pentru a respecta standardul TSA, toate hartia folosita de catre Philip Morris la productia tigaretelor destinate consumului in UE va fi conforma noului standard. Aceasta este achizitionata de la furnizori din UE.

"Pentru a asigura o tranzitie treptata, inainte de 17 noiembrie 2011, si pentru a sprijini retailerii in procesul de inventariere, Philip Morris Trading a inceput furnizarea de tigarete TSA progresiv, incepand cu luna iulie 2011. In scopul de a facilita comerciantilor managementul inventarului, toate ambalajele produselor Philip Morris International ce contin tigarete TSA, sunt marcate distinctiv”, a precizat Andrei Vasilescu.

Acesta a subliniat ca desi tigaretele TSA se sting cel mai probabil, atunci cand sunt lasate nesupravegheate, consumatorii ar trebui sa stie ca orice material care se poate aprinde, inclusiv tigaretele, indiferent daca sunt fabricate conform standardului de siguranta impotriva incendiilor sau nu, pot provoca incendii in conditiile in care nu sunt utilizate cu atentie.

„De aceea tigaretele TSA, produse in conformitate cu noul standard, nu trebuie considerate ca fiind “sigure" impotriva incendiilor", a mai spus Vasilescu.

Ce se va intampla cu tigaretele neconforme ramase pe stoc?

In momentul de fata, in Romania, nu exista nici o cerinta expresa, de ordin legal, cu privire la obligativitatea celor doua standarde si cu atat mai putin cu privire la produsele aflate in circuitul comercial.

„Potrivit legislatiei romanesti, standardele sunt voluntare. Ele devin obligatorii doar daca sunt mentionate ca atare intr-un act normativ (…) Este adevarat ca au fost traduse de Asociatia de Standardizare din Romania (ASRO) si publicate pe site-ul acestei institutii, dar nu in Monitorul Oficial, iar ASRO nu reprezinta o autoritate a statului. Asadar, in prezent nu exista nici un act normativ (hotarare de guvern, ordin etc care sa mentioneze cele doua standarde. Singurele "indicatii" sunt cele primite de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), prin intermediul unor comunicate de presa. Dar comunicatele de presa nu constituie o baza legala care sa determine decizii de business”, a precizat Gilda Lazar.

Conform acesteia, cerinta formulata in comunicatul de presa al ANPC de a se lichida stocurile de tigarete non LIP (Low Ignition Propensity), de catre producatori, importatori si detailisti inainte de 17 noiembrie este insuficient fundamentata economic si legal si nu ia in considerare perturbarile pe care le-ar putea induce in piata, mai ales la nivelul comerciantilor cu amanuntul si la nivelul autoritatilor fiscale.

„Ar trebui avute in vedere cazurile precedente, vizand alte produse, cum ar fi becurile incandescente sau brichetele sau chiar modificarile pachetelor de tigarete, atunci cand au fost introduse avertismentele mari sau pictogramele. In toate aceste situatii, au existat perioade suficiente de timp pentru lichidarea produselor aflate in circuitul comercial”, a mai precizat reprezentantul JTI.

Pretul ramane pentru moment neschimbat

Potrivit producatorilor de tigarete implementarea noilor standarde presupune eforturi logistice si costuri suplimentare de productie. "Vorbim despre toti producatorii de produse din tutun si despre toate cele 27 de state membre UE, care se aprovizioneaza in principal de la un singur furnizor de hartie, o companie americana, iar aceasta hartie este mai scumpa decat foita folosita anterior. Nu putem preciza in acest moment daca aceaste elemente se vor reflecta in pretul final al produselor", a precizat Gilda Lazar.

Circa 80% din pretul unui pachet de tigari este reprezentat de taxe (acciza si TVA). "Costurile aditionale de productie generate de folosirea noului tip de hartie sunt prin comparatie mult mai mici", a spus Vasilescu.

O tigara aprinsa a incendiat, in vara, 10% din Delta Dunarii

Cauza probabila a incendiului izbucnit la sfarsitul lui august este un muc de tigara aruncat la intamplare, de turisti sau de localnici, in fata pescariei din comuna Vadu, Constanta, potrivit declaratiilor facute de pompierii de la ISU Dobrogea-Constanta. Nepasarea oamenilor a dus astfel la distrugerea a aproximativ 300 de hectare din Delta Dunarii, au ars pasuni si stufaris, iar animalele mai mici care nu s-au putut feri din calea flacarilor au avut de suferit, la fel ca si pasarile migratoare care-si vor intarzia zborul fiind derutate de foc si fum.

Mucul de tigara, aruncat in fata pescariei din Vadu

„Cauza probabila a incendiului din Delta Dunarii, comuna Vadu, judetul Constanta, este un muc de tigara aruncat la intamplare in fata pescariei din Vadu. Dintre cele trei cauze, avute in vedere initial de pompieri, aceasta ramane cea probabila, deoarece nu s-au gasit urme de gratar sau indicii care sa confirme o aprindere de vegetatie din cauza unui ciob de sticla, care ar fi putut reflecta razele soarelui. Locul in care se presupune ca a fost aruncat mucul de tigara este circulat si de turisti, si de localnici. Vinovatii vor fi insa stabiliti de Politie”, a declarat pentru „Green Report” Paula Anghel, purtator de cuvant ISU Dobrogea-Constanta.

Foto: breakingnews.ie, subrogationrecoverylawblog.com, dailymail.co.uk

Cosmin Zaharia

Citeste si:

O tigara aprinsa a incendiat 10% din Delta Dunarii

Incendiul din Delta, intretinut de maini criminale?

Suprafata incendiata din Delta, de trei ori mai mare decat Parcul Herastrau

spot_img

Ultimele știri