Statele membre vor avea ca obiectiv reducerea cu peste 11% a consumului de energie la nivelul UE, până în 2030

Statele membre vor trebui să asigure în mod colectiv o reducere a consumului de energie cu cel puțin 11,7 % la nivelul UE până în 2030, comparativ cu previziunile scenariului de referință pentru 2020, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European. Acest obiectiv va fi însoțit de un mecanism solid de monitorizare și punere în aplicare, pentru a se asigura că statele membre își îndeplinesc contribuțiile naționale la acest obiectiv obligatoriu al UE.

Eurodeputații au aprobat planurile, deja convenite cu Consiliul, care stabilesc noi obiective de economisire a energiei pentru 2030, ca parte a Pactului verde european. Legea va stabili obiective de economisire a energiei atât în ceea ce privește consumul de energie primară, cât și consumul final de energie în UE.

Astfel, până în 2030, statele membre trebuie să economisească în medie 1,5 % pe an. Economiile anuale de energie vor începe cu 1,3 % în perioada până la sfârșitul anului 2025 și vor ajunge treptat la 1,9 % în ultima perioadă până la sfârșitul anului 2030.

Obiectivele de economisire ar trebui să fie atinse prin măsuri locale, regionale și naționale, în diferite sectoare – de exemplu, administrația publică, clădirile, întreprinderile, centrele de date etc.

Eurodeputații au insistat asupra faptului că sectorul public ar trebui în special vizat, și în consecință va trebui să reducă consumul final de energie cu 1,9 % în fiecare an. Statele membre ar trebui, de asemenea, să se asigure că cel puțin 3% din clădirile publice sunt renovate în fiecare an pentru a deveni clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero sau clădiri cu emisii zero. Directiva stabilește, de asemenea, noi cerințe pentru sistemele de termoficare eficiente.

Parlamentul a adoptat legislația cu 471 voturi pentru, 147 împotrivă și 17 abțineri. Aceasta va trebui, de asemenea, să fie aprobată de Consiliu înainte de a putea intra în vigoare.

În cel mai recent episod al Green Report Podcast, Laura Nazare, coordonatoarea Campaniei Naționale de Tranziție Energetică de la Bankwatch Romania, ne-a împărtășit informații valoroase și exemple practice despre ce înseamnă tranziția energetică cum putem face trecerea de la un sistem poluant la unul bazat pe resurse regenerabile. Deși există o presiune tot mai mare în această direcție, conștientizarea necesității acestui proces crește, chiar și în contextul în care costurile pentru energie pot fi mai mari.

spot_img

Ultimele știri