Suprafata incendiata din Delta, de trei ori mai mare decat Parcul Herastrau

Stufaris ars, arici si caini enoti prinsi intre flacari, pasari  care se pregateau sa migreze, dezorientate de fum, insecte, broaste si serpi captivi in vegetatia arsa!

Acestea sunt, deocamdata, singurele evaluari, asupra florei si faunei afectate, ce pot fi facute in urma incendiului izbucnit sambata seara in Delta Dunarii.

Valoarea pagubelor va fi determinata cel mai devreme miercuri, o echipa formata din specialisti, sub conducerea Administratie Rezervatiei Bioseferei Delta Dunarii (RBDD), aflandu-se deja in teren langa localitatea Vadu, judetul Constanta.

Biologi si ornitologi evalueaza pagubele incendiului

Grigore Baboianu, guvernatorul RBDD, a avansat totusi o prima estimare, bazandu-se pe informatiile oferite de pompierii de la ISU Constanta care au stins focul. Suprafata din Delta, cuprinsa de incendiu, ar putea avea intre 100 si 300 de hectare.

Ceea ce ar  presupune ca  430 de terenuri de fotbal ori o suprafata de 3 ori mai mare decat Parcul Herastrau ar fi luat foc peste noapte! Am facut aceasta comparatie tocmai pentru a intelege dimensiunile reale ale dezastrului petrecut de curand la Vadu, in Delta Dunarii.

“La Vadu, se afla o echipa formata din specialisti, membri ai unor institute de cercetare, in special profesori, biologi si ornitologi, membri ai Corpului de Control al Garzii de Mediu a RBDD, cat si reprezentanti ai ISU Dobrogea. Tuturor acestor specialisti le-am cerut ajutorul si sunt pregatiti sa decida atat asupra suprafatei afectate, cat si valoarea pagubelor pricinuite, de incendiu, florei si faunei. Dimensiunile reale ale acestui accident, suprafata si pagubele ecologice, nu le vom putea afla insa decat in urma investigatiilor”, a declarat, pentru “Green Report”, Grigore Baboianu, guvernatorul RBDD.

La Vadu a ars stufarisul in care se ascund arici si enoti

Baboianu a mai spus ca la Vadu au ars mai ales stufarisul si pasunile, dintre pasarile ce ar fi putut fi afectate de flacaril a amintit pelicanii, lisitele, iar dintre mamifere, mistretii si aricii, mentionad ca nu se stie, deocamdata, daca incendiul a fost provocat ori spontan.

Si Corpul de Control al Garzii de Mediu al RBDD, condus de prim-comisarul Costel Ifrim, este implicat in investigarea acestui caz.

“Alaturi de RBDD, vom lua la pas zona afectata de incendiu, incercand sa aflam valoarea pagubelor si sa stabilim dimensiunea suprafetei afectate, lucru destul de greu de facut avand in vedere accesul destul de anevoios. In paralel cu investigatiile noastre terestre se va desfasura si un survol, realizat de un elicopter pus la dispozitie de RBDD”, a spus prim-comisarul Costel Ifrim.

Pasarile isi intarzie migratia din cauza flacarilor si fumului

ONG-urile s-au alaturat si ele echipei de investigatii. Organizatia Oceanic Club, din Constanta, condusa de biologul Mircea Razvan Popescu, este printre primele care si-a trimis specialistii in teren.

“Este dificil de apreciat, deocamdata, ce s-a intamplat acolo, mai ales ca incendiul s-a produs spre seara si a durat o noapte intreaga. Pot fi afectati, mai ales, arici sau caini enoti, deoarece ei se deplaseaza mai incet. Pasarile, cum ar fi berzele, care se pregatesc sa migreze isi vor intarzia zborul, fiind derutate de din cauza fumului si a flacarilor.

Mistretii insa, fiind mai rapizi, au reusit, cu siguranta, sa scape. In pericol ar mai fi putut fi si lisitele sau pelicanii, deoarece aceste pasari cuibaresc in apropierea apei, pe pamant”, a explicat biologul Mircea Razvan Popescu.

Incendiul izbucnit sambata trecuta la Vadu a fost stins de catre pompierii ISU Constanta, care au avut nevoie de mai mult de 24 de ore sa se lupte cu flacarile. Interventia lor a fost ingreunata de vantul puternic care schimba directia focului si de terenul accidentat si mlastinos.

Cadavre de animale, nedescoperite inca

Pompierii au luat in calcul mai multe cauze care ar fi putut provoca incendiul, o tigara aruncata la intamplare, gratare sau aprinderea instantanee a vegetatiei uscate. Insa nimeni nu se poate pronunta cu exactitate asupra cauzelor  incendiului pana nu va fi incheiata ancheta la care participa si politistii din comuna Corbu, judetul Constanta, in raza careia se afla localitatea Vadu.

“Incendiul a fost stins duminica seara, iar din partea ISU Constanta s-au aflat timp de 24 de ore, prin rotatie, 15 pompieri care au actionat cu ajutorul a trei autospeciale. Constatarea noastra este aceea ca a fost o ardere necontrolata de vegetatie, iar suprafata incendiata nu am reusit s-o apreciem cu exactitate", a explicat Paula Anghel, purtator de cuvant ISU Constanta.

Dosarul, in grija Politiei Rurale din comuna Corbu

Cazul se afla in grija Politiei Rurale de la Sectia 5, comuna Corbu, care a pornit cercetarile pentru a afla cauzele incendiului.

  "Deocamdata, nu putem oferi nicio informatie legata de suspecti sau de cauze, cercetarile sunt in desfasurare, iar primele date din raportul intocmit in urma incendiului ne-au fost oferite de pompieri care au apreciat ca marimea suprafetei afectate de flacari ar putea fi cuprinsa intre 250 si 300 de hectare. In functie, de rezultatele anchetei, se va hotari daca dosarul va fi sau nu inaintat IJP Constanta”, a precizat Gelu Manolescu, purtator de cuvant al IJP Constanta.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Incendiul din Rezervatia Deltei Dunarii a fost izolat. Sute de hectare de vegetatie au fost distruse (VIDEO)
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri