Canada își ia înapoi gunoiul trimis în Filipine acum șase ani

Canada a acceptat să primească înapoi 69 de containere de deșeuri pe care le trimisese în Filipine în 2013 și 2014, cu mențiunea că acestea conțin plastic reciclabil. În realitate, conținutul era de scutece folosite, ziare și sticle pentru apă. Pentru a ajunge la acest rezultat, Filipine a amenințat că cele două țări vor rupe relațiile diplomatice, dar și că va arunca în apele teritoriale ale Canadei containerele.

La jumătatea lunii mai, președintele Filipine, Rodrigo Duterte, a amenințat că va rupe relațiile diplomatice cu Canada – în condițiile în care filipinezii reprezintă cea de-a treia cea mai mare comunitate de imigranți din această țară – dacă guvernul nu accepta să ia înapoi cele 69 de containere, cu o cantitate totală de 1.500 de tone de deșeuri mixte, care au fost exportate în 2013 și 2014.

Inițial au fost 103 containere declarate greșit ca având plastic reciclabil, deși conțineau deșeuri de hârtie, scutece folosite pentru adulți, deșeuri menajere, dar și deșeuri electrice și electronice. 26 dintre acestea au fost descărcate într-una dintre gropile de gunoi ale țării, iar despre alte opt nu se știe nimic.

Deși Canada a acceptat să-și ia înapoi deșeurile, a depășit termenul limită de 15 mai. În aceste condiții, președintele filipinez Duterte a ordonat guvernului să angajeze o firmă privată de transport maritim pentru a trimite containerele în Canada și a le arunca în apele teritoriale ale țării.

„Filipine, ca națiune suverană independentă, nu trebuie tratată ca o groapă de gunoi de altă națiune străină”, a transmis purtătorul de cuvânt al președinției. „În mod evident, Canada nu ia în serios această problemă a țării noastre. Filipinezii sunt grav insultați de faptul că această țară este tratată ca o groapă de gunoi”.

Grație amenințărilor președinției, dar și a presiunii puse de ONG-uri, Canada a început demersurile pentru recuperarea deșeurilor.

„Trebuie să învățăm din acest chin prelungit și să ne asigurăm că nu se va mai repeta niciodată. Nu trebuie să mai permitem niciodată altor țări să-și bată joc de demnitatea noastră, de sănătatea oamenilor și de mediu”, a transmis Aileen Lucero, coordonator al ONG-ului EcoWaste.

Canada spune că deșeurile exportate au fost tranzacții comerciale făcute fără acordul guvernului.

„Procedura de mutare a containerelor va fi încheiată până la sfârșitul lunii iunie, pentru că deșeurile trebuie tratate corespunzător pentru a îndeplini normele de sănătate și siguranță ale Canadei”, potrivit unui comunicat al guvernului canadian.

Citește articolele din serialul „Filipine, arhipelagul poluat”

spot_img

Ultimele știri