Un nou grup de 14 zimbri a fost relocat în Munții Țarcu

După peste 5.000 de kilometri parcurși în Europa și un proces logistic complex, un nou grup de 14 de zimbri a fost relocat în Carpații Meridionali pe 12 iunie, dublând astfel numărul de zimbri din zona de sălbăticie a Munților Țarcu. Provenind din rezervații și grădini zoologice din Elveția, Germania, Franța și Belgia, animalele vor trece printr-un proces de adaptare treptată sau „resălbăticire”, la fel ca prima generație, până când se vor alătura primei turme în sălbăticie, toamna aceasta.

zimbrii

“Sunt foarte puține locuri din Europa unde natura s-a păstrat în forma ei cea mai sălbatică. Reintroducerea unui ierbivor de talie mare va contribui la creșterea biodiversității și îmbunătățirea proceselor ecologice specifice zonelor de sălbăticie. Resălbăticirea este unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru a ajuta natura să se vindece singură”, ne spune Adrian Hăgătiș, coordonatorul proiectului inițiat de WWF România și Rewilding Europe. Cele două organizații și-au propus crearea unei populații stabile de zimbri liberi în arealul sudic al Carpaților.

Prima turmă din Măgura Zimbrilor s-a adaptat bine la noul mediu și este pregătită să trăiască pe cont propriu, să descopere și să se bucure de sălbăticia din Munții Țarcu, o arie protejată Natura 2000, de 59.000 de hectare. În ultimul an, rangerii și specialiștii WWF au monitorizat îndeaproape zimbrii – aceștia și-au redobândit instinctele de animal sălbatic și aptitudinile necesare supraviețuirii în natură, iar turma are o structură socială stabilă. Odată ce turma fondatoare va părăsi zona de resălbăticire, ea va fi în continuare monitorizată prin GPS și prin observația directă a rangerilor și specialiștilor, care vor analiza impactul pozitiv pe care zimbrul îl are asupra ecosistemului.

“N-am să uit niciodată momentul când ultimul zimbru a ieșit din camion și am știut că toți au ajuns ‘acasă’ în siguranță. După aproape un an de planificare, luând în calcul o sumedenie de riscuri și încercând să aducem la un loc animale sălbatice din toată Europa, am dus viziunea noastră cu un pas mai departe: avem o turmă autonomă ce s-a adaptat de minune în Munții Țarcu, una dintre cele mai frumoase zone montane din România, și un nou grup care sigur îi va călca pe urme”, a spus Joep van der Vlasakker, specialistul Rewilding Europe care coordonează transportul animalelor.

Anul trecut în luna mai, a fost relocat un prim grup de 17 zimbri în Munții Țarcu, în apropierea comunei Armeniș, din Carpații Meridionali. Aceștia au fost aduși din diverse centre de reproducție și grădini zoologice din Europa. De atunci, turma s-a adaptat noului mediu și e pregătită pentru viața în sălbăticie. În luna iunie aceștia vor deveni primii zimbri liberi din Carpați, după mai bine de 200 de ani.

„Ne dorim ca Armeniș și zonele naturale din jur să devină un laborator viu pentru conservarea speciilor rare și a proceselor naturale. Acest laborator facilitează cercetarea, dezvoltarea durabilă, conservarea de specii și habitate cheie, devenind zonă prioritară pentru tineri studenți, cercetători și profesioniști, din țara noastră și din străinătate”, a spus Magor Csibi, directorul WWF România.

În ultimii trei ani, echipa Rewilding Europe și WWF au lucrat îndeaproape cu comunitatea locală din Armeniș și din împrejurimi, implicând antreprenori locali, direcții silvice, asociații de vânătoare și tur-operatori. Câțiva localnici au fost deja angajați și inițiați pentru rolurile de rangeri și ghizi. Printre inițiativele complementare proiectului de reintroducere a zimbrului în natura sălbatică se numără un proiect de restaurare a unor cătune abandonate și transformarea acestora într-un complex turistic ecologic în Măgura Zimbrilor, cu sprijinul arhitectei Ileana Mavrodin.

Cele două ONG-uri au pregătit un plan de 10 ani pentru reintroducerea speciei zimbru. Obiectivul lor estă să formeze până în 2019 o populație stabilă de 185 de zimbri liberi în Carpații Meridionali. În 10 ani, populația ar putea ajunge la 500 de exemplare.

Pe termen lung (25 de ani), WWF România și Rewilding Europe își doresc ca populația să depășească 1000 de zimbri. În prezent, populația globală a zimbrilor numără 5000 de indivizi, dintre care doar 3400 trăiesc în libertate, fiind o specie mai rară decât rinocerul negru.

Citește și:

20 de zimbri vor fi eliberați în Carpații Meridionali

Natura se află într-o stare fragilă în țările din Uniunea Europeană

Braconierii au ucis, în cinci ani, jumătate din elefanții Mozambicului

Legea vânătorii, adoptată cu modificări propuse de ONG-urile de mediu

spot_img

Ultimele știri