20 de zimbri vor fi eliberați în Carpații Meridionali

La inițiativa a două mari ONG-uri internaționale de mediu, în 12 iunie, o turmă de 20 de zimbri va fi eliberată în Carpații Meridionali. Deși ce zonele de sălbăticie joacă un rol indispensabil în menținerea sănătății ecosistemelor noastre, în Europa mai sunt foarte puține locuri în care natura s-a păstrat în forma ei cea mai sălbatică. Una dintre speciile cheie pentru conservarea acestor zone în România este zimbrul Bison bonasus, cel mai mare mamifer terestru din Europa.

scr_115249___sanchez_and_lope___wwf_canon

Anul trecut în luna mai, a fost relocat un prim grup de 17 zimbri în Munții Țarcu, în apropierea comunei Armeniș, din Carpații Meridionali. Aceștia au fost aduși din diverse centre de reproducție și grădini zoologice din Europa. De atunci, turma s-a adaptat noului mediu și e pregătită pentru viața în sălbăticie. În luna iunie aceștia vor deveni primii zimbri liberi din Carpați, după mai bine de 200 de ani.

Luna aceasta un nou grup de 20 de zimbri se va adăuga celui adus anul trecut. Zimbrii provin din opt rezervații din Elveția, Germania, Belgia și Franța. Aceștia vor trece, de asemenea, printr-un proces de “resălbăticire”, urmând ca la toamnă să fie și ei eliberați în sălbăticie.

Proiectul a fost inițiat de Rewilding Europe și WWF România, împreună cu partenerii locali, naționali și internaționali. Aceștia lucrează la crearea unui model de dezvoltare durabilă în Carpații Meridionali și la refacerea unei populații sălbatice de zimbri de-a lungul Carpaților, contribuind astfel la salvarea acestei specii de la extincție.

Cele două ONG-uri au pregătit un plan de 10 ani pentru reintroducerea speciei zimbru. Obiectivul lor estă să formeze până în 2019 o populație stabilă de 185 de zimbri liberi în Carpații Meridionali. În 10 ani, populația ar putea ajunge la 500 de exemplare.

Pe termen lung (25 de ani), WWF România și Rewilding Europe își doresc ca populația să depășească 1000 de zimbri. În prezent, populația globală a zimbrilor numără 5000 de indivizi, dintre care doar 3400 trăiesc în libertate, fiind o specie mai rară decât rinocerul negru.

zimbri_magura_zimbrilor__costas_dumitrescu
Foto: Costaș Dumitrescu

Zonele de sălbăticie joacă un rol important în menținerea unui echilibru al mediului natural, lipsa lor având un efect grav asupra planetei pe care trăim. Astfel, tot mai multe organizații internaționale implementează măsuri de conservare și extindere a acestor zone. Importanța acestor inițiative se reflectă chiar și în politicile și recomandările Comisiei Europene.

Bison bonasus este o specie-umbrelă, adică o specie care are nevoie de habitate de calitate ridicată, întinse, cu foarte puțin impact antropic, sau deloc, iar prin conservarea acestor habitate vor beneficia și alte specii cheie. Abilitățile sale ajută la menținerea unui peisaj mozaicat de zone împădurite și pajiști, care este mai valoros din punct de vedere ecologic decât orice pădure închisă sau pajiște deschisă. Odată reintrodusă, specia  va ajuta la menținerea coridoarelor ecologice la scară mare, permițând proceselor naturale și resălbăticirii să aibă loc și ajutând astfel natura să se vindece singură.

WWF a lansat și un concurs pentru cei care vor să dea ochi în ochi cu zimbrii. “Zimbrul în Sălbăticie” este un chestionar prin care veți avea ocazia să vă testați cunoștințele despre acest animal legendar și să învățați câteva lucruri noi, explicate de specialiștii WWF. Cei care parcurg quiz-ul pană pe 7 iunie pot câștiga o excursie pentru două persoane la evenimentul de eliberare (12-13 iunie) și oportunitatea să se afle în linia întâi a unei inițiative ambițioase, care și-a propus să contribuie la salvarea acestei specii carismatice de la extincție și formarea unei populații de 185 de exemplare în următorii 5 ani. Concursul este deschis până la data de 25 iulie și pe lângă șansa de a participa la evenimentul de eliberare de pe 12-13 iunie,  mai puteți câștiga o excursie pentru două persoane în Măgura Zimbrilor programată pentru  această toamnă sau două jocuri de masă (board game) despre zimbru.


Sursă foto: WWF România

 

Mai citește și:

Natura se află într-o stare fragilă în țările din Uniunea Europeană

Braconierii au ucis, în cinci ani, jumătate din elefanții Mozambicului

Legea vânătorii, adoptată cu modificări propuse de ONG-urile de mediu

 

spot_img

Ultimele știri